Codrin Ştefănescu: Iohannis este "un foarte bun agent electoral" al statului paralel

Cererea de reexaminare a legilor Justiţiei adresată de preşedintele Iohannis Parlamentului face parte din categoria de cereri: "Haideţi să fim simpatici grupului #rezist, în speranţa că #rezist, rămăşiţele statului paralel, mă vor sprijini să mai candidez o dată pentru un nou mandat", acuză Codrin Ştefănescu.
Codrin Ştefănescu
Codrin Ştefănescu (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis este "un foarte bun agent electoral" al statului paralel, acuză secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, comentând faptul că şeful statului a cerut Parlamentului României să revizuiască legile Justiţiei. Solicitarea preşedintelui a venit pe fundalul publicării opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia pe acest subiect, opinie din care reiese că modificările operate în Parlament de PSD-ALDE riscă să submineze independenţa procurorilor şi judecătorilor, precum şi încrederea publicului în justiţie.

"Noi reprezentăm românii şi pe cei care ne-au ales cer să mergem şi să facem de toate până la capăt şi ne cer chiar, în ultima perioadă, să ne mişcăm mult mai rapid, mult mai dur. Asta o să şi facem. Dacă data viitoare la alegeri #rezist, Cioloş, Orban, Iohannis şi USR-ul vor lua împreună marea majoritate a voturilor românilor, ei vor putea schimba atunci ce vor ei, pentru că au votul dat de la români. Până atunci noi ne-am asumat acestea în faţa a milioane de votanţi şi asta facem. Până la urmă, Iohannis insistă să arate tuturor a ceea ce numim noi statul paralel, este prins pur şi simplu în menghina acestuia, este un foarte bun agent electoral al lor şi nu iese din punctajul pe care i-l dă pentru a-l face public. Eu cred că după această declaraţie, făcându-şi datoria, va putea pleca liniştit în vacanţă, cu sufletul împăcat ca şi-a făcut datoria", a declarat Codrin Ştefănescu pentru Mediafax.

Ştefănescu a mai susţinut că toate cererile şefului statului, de reexaminare a legilor justiţiei, cea de demisie a premierului şi altele trebuie citite în cheia că Iohannis doreşte să fie doar el cel care ia deciziile, alături de Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr.

"Cererile domnului Iohannis sunt în ordine cam aşa: să demisioneze doamna Dăncilă, să demisioneze parlamentarii PSD, să plece toţi PSD-istii pentru că sunt penali să plece şi ăia de la ALDE cu Tăriceanu în frunte. De fapt să evacuăm cu tot electoratul nostru şi cu sute de mii de membrii de partid şi cu simpatizanţi, dacă se poate, România, ca să rămână el cu Codruţa şi cu Lazăr. Cererea asta cu reexaminat legile face parte din acest soi de cerere, din categoria asta. Haideţi să fim simpatici grupului #rezist, în speranţa că #rezist, rămăşiţele statului paralel, mă vor sprijini să mai candidez o dată pentru un nou mandat. În această cheie trebuie citită această cerere a lui Iohannis. De altfel, nici astăzi nu s-a abţinut să spună, că în partidele politice la vârf, de fapt la adversari, sunt oameni politici condamnaţi care trebuie să plece şi trebuie să îi facă lui plăcere", a completat secretarul general adjunct al PSD.

Întrebat de Mediafax dacă se mai doreşte suspendarea din funcţie a preşedintelui, Ştefănescu a răspuns: "Cea cu suspendarea am spus-o de acum câteva zile, că rămâne subiectul ridicat, încă e în picioare".

Reamintim că preşedintele Iohannis a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este obligat să promulge modificările uneia dintre legile Justiţiei - legea 304/2004 - căci a epuizat toate căile constituţionale de atac, însă a cerut Parlamentului să o rediscute în toamnă, în următoarea sesiune parlamentară. Şi nu doar această lege, ci şi celelalte legi ale Justiţiei.

Cererea preşedintelui vine în contexul în care în presa română au apărut, vinerea trecută, recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse Legilor Justiţiei. Poziţia Comisiei este una foarte critică, din ea reieşind că modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE riscă să submineze independenţa procurorilor şi judecătorilor, precum şi încrederea publicului în justiţie.

Totodată, comisia recomandă să se revină asupra modificărilor operate de PSD-ALDE în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT şi Parchetul general şi cere ca în procedură să fie menţinut rolul preşedintelui României şi al CSM pentru a echilibra influenţa ministrului Justiţiei.

Comentând informaţia, fostul şef al CCR Augustin Zegrean a explicat că autorităţile române trebuie să ţină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneţia privind modificările Legilor Justiţiei: "Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa".

"Dacă vrem să fim în grupul celor democraţi şi al statului de drept, obligatoriu trebuie să ţinem seama de aceste precizări. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, care au democraţia în sânge. Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa", a declarat fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean, pentru Digi24.

De asemenea, judecătorul Cristi Danileţ a explicat că opinia Comisiei de la Veneţia e obligatorie pentru înaltele autorităţi ale statului român - Parlament şi Curtea Constituţională, astfel că nu vorbim de simple recomandări, ci vorbim de nişte standarde minimale pe care fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să le îndeplinească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne