Chişinăul cere din nou Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria: În ultimii 32 de ani ne-a încălcat statutul de neutralitate


Mihai Popşoi, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Strasbourg
Mihai Popşoi, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Strasbourg (mfa.gov.md)

Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile din Republica Moldova, a declarat ministrul de Externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg. Mai mult decât atât, referindu-se la cinismul cu care autorităţile ruse vorbesc despre pierderea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, Popşoi le-a reproşat ruşilor că tocmai ei sunt cei care, în ultimii 32 de ani, au încălcat consecvent „statutul nostru de neutralitate”.

„Prezenţa ilegală a trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiunea transnistreană rămâne o sursă majoră de îngrijorare, şi rămânem fermi în solicitarea noastră ca Rusia să-şi retragă trupele şi muniţiile din Republica Moldova.

Mai mult decât atât, este incredibil de cinic să auzim autorităţile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Kremlinul a fost în ultimii 32 de ani cel care a încălcat consecvent şi cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a punctat diplomatul moldovean.

O altă provocare cu care se confruntă autorităţile de la Chişinău este conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit ministrului de Externe, poziţia Chişinăului rămâne neschimbată, guvernarea susţinând soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

„Negocierile în formatul 5+2 sunt suspendate. Ne implicăm în principal în dialogul direct cu malul stâng pentru a preveni tensiunile şi a menţine calmul. În acest context, aş dori să reiterez îngrijorarea noastră profundă cu privire la încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis mai multe hotărâri prin care Rusia este găsită responsabilă pentru încălcările drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a subliniat Mihai Popşoi, adăugând că deşi a fost exclusă din Consiliul Europei, trebuie găsite modalităţi de a trage la răspundere Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Amintind că, acum nouă ani, secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland a făcut referire la Republica Moldova ca la un stat capturat, diplomatul moldovean a menţionat că acesta a fost un diagnostic dureros, însă anume datorită lui forţele politice sănătoase de la Chişinău s-au mobilizat pentru eradicarea corupţiei din sistemul judiciar, pentru a diminua influenţa oligarhilor în politică, economie şi media.

În acest context, şeful diplomaţiei moldovene a ţinut menţioneze şi încercările Moscovei de a destabiliza situaţia din republica Moldova, având scopul clar stabilit „să submineze încrederea în guvern şi să exploateze mizeria economică pe care Kremlinul a creat-o pentru a submina stabilitatea politică în speranţa de a instala un guvern por-rus în Republica Moldova”.

„Facem eforturi constante pentru a combate propaganda şi dezinformările ruseşti continue. Ne confruntăm şi cu ameninţări de finanţare ilegală şi sprijin pentru diverse proiecte politice care promovează o agendă populistă pro-Kremlin.

Este o încercare sistemică a Rusiei de a folosi toate subiectele sensibile şi de a încerca să ne divizeze la nivel intern încercând să creeze clivaje între moldovenii vorbitori de română şi de rusă, între moldovenii care sunt acasă şi cei care au plecat în diaspora, între moldoveni şi refugiaţii ucraineni care au găsit pace în Republica Moldova”, a menţionat diplomatul moldovean.

Totodată, Popşoi a ţinut să vorbească şi despre agresiunea rusă împotriva Ucrainei, care provoacă o distrugere enormă ţării vecine şi care are şi repercusiuni negative importante asupra Republicii Moldova. Chişinăul rămâne ferm în angajamentul său de a sprijini Ucraina şi condamnă în continuare agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, a specificat el.

„Republica Moldova a arătat solidaritate cu poporul Ucrainei, primind aproximativ un milion şi jumătate de refugiaţi ucraineni, găzduind încă aproximativ 115.000, în principal femei şi copii. Moldova susţine, de asemenea, activ Ucraina prin coridoarele de solidaritate. Peste un milion de tone de mărfuri au trecut prin Republica Moldova către şi dinspre Ucraina, şi rămânem angajaţi să punem la dispoziţie infrastructura noastră prietenilor şi vecinilor noştri ucraineni, care au nevoie de acest sprijin.

Deoarece acest război devastator a intrat în al treilea an, toate eforturile comunităţii internaţionale trebuie îndreptate spre ajutorarea Ucrainei să continue să reziste acestei agresiuni, să ia măsuri pentru a descuraja Rusia să continue acest război, în timp ce căutăm o soluţie cuprinzătoare şi durabilă care să aducă justiţie şi să prevină orice nou război în viitor. Formula de pace prezentată de preşedintele Zelenski este un astfel de cadru”, a mai afirmat şeful diplomaţiei moldovene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe