China sustine planul de vaccinare impotriva gripei aviare in ciuda deceselor

Fermierii se pregatesc sa arda gainile moarte, in Chongqing, China, 5 februarie 2009. In jur de 12000 de gaini au fost gasite moarte in sat, incepand din 30 ianuarie.
Fermierii se pregatesc sa arda gainile moarte, in Chongqing, China, 5 februarie 2009. In jur de 12000 de gaini au fost gasite moarte in sat, incepand din 30 ianuarie. (China Photos / Getty Images)

BEIJING - Ministrul Agriculturii chinez a aparat vineri programul sau de vaccinare impotriva gripei aviare, sustinand ca nu a mai existat nicio izbucnire din iunie trecut in ciuda unor cazuri umane, unele fatale, de anul acesta.

Cazurile umane si aparitia de pasari salbatice moarte in Hong Kong i-au determinat pe unii experti si pe reporterii mass-media sa se intrebe daca nu cumva virusul este raspandit, dar nedetectat in China.

Cinci oameni au murit de gripa aviara in ianuarie in China, in regiuni foarte departate una de cealalta si in care nu fusesera raportate cazuri de gripa aviara la pasari. Alti trei s-au imbolnavit, dintre care doi s-au insanatosit, un copil din Hunan si un tanar din Guizhou.

Cu exceptia descoperirii unui caz in timpul unei verificari de rutina in provincia estica chineza Jiangsu in decembrie, testele chineze nu au detectat niciun caz de gripa aviara din iunie.

Ministrul Agriculturii declara intr-un raport de pe website-ul ministerului ca ceea ce s-a gasit in Jiangsu este o varianta a virusului, cerand modificarea programului de vaccinare in provinciile invecinate Zhejiang, Shanghai, Anhui si Shandong.

Intre timp, doua rate si o gasca din Hong Kong au fost gasite infestate cu H5N1, varianta de gripa aviara transmisibila la oameni. Ca o masura de precautie, Hong Kong-ul si-a inchis rezervatia naturala Mai Po pentru 21 de zile incepand de vineri, dupa ce un batlan gri gasit acolo a fost testat pozitiv la gripa aviara.

Autoritatile din Hong Kong testeaza in continuare alte 14 pasari gasite moarte saptamana trecuta in Insula Lantau.

“Verificam curentii de apa” pentru a vedea daca pasarile au fost aduse pe tarm din China continentala, a precizat un purtator de cuvant al guvernului.

Cu toate ca H5N1 afecteaza rar oamenii, expertilor le este teama ca ar putea sa evolueze intr-o forma care s-ar putea transmite cu usurinta de la un om la altul, ducand la izbucnirea unei pandemii care ar putea ucide zeci de milioane si care ar pune la pamant economia globala.

China a facut vaccinari in mod agresiv de cand gripa aviara a reaparut la oameni in Asia in 2003. Dar vaccinarea nu elimina virusul.

In 2008, China a raportat sase focare de gripa aviara care au ucis 9.000 de pasari si au determinat sacrificarea a 590.000 de pasari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe