Chile: Michelle Bachelet, câştigătoarea alegerilor prezidenţiale, promite 'schimbări de fond'

Socialista Michelle Bachele, câştigătoarea alegerilor prezidenţiale în Chile.
Socialista Michelle Bachele, câştigătoarea alegerilor prezidenţiale în Chile. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Socialista Michelle Bachelet a fost aleasă preşedinte al Chile, câştigând detaşat alegerile din 15 decembrie în faţa conservatoarei Evelyn Matthei. După un prim mandat în perioada 2006-2010, Bachelet promite acum 'schimbări de fond', informează cotidianul Le Nouvel Observateur.

În timpul campaniei sale electorale, Michelle Bachelet a promis că va duce la bun sfârşit 'profunde transformări' pentru a onora aşteptările unei ţări afectate de mari inechităţi.

Bachelet s-a impus, în pofida unui puternic absenteism, cu 62,1% din voturi în al doilea tur, în faţa candidatei de dreapta Evelyn Matthei, care a obţinut 37,8% din voturi, unul dintre cele mai proaste rezultate înregistrat de un partid de dreapta după revenirea acestei ţări pe calea democraţiei.

Imediat ce rezultatele au devenit cunoscute, rivala sa a felicitat-o. La rândul său, preşedintele la final de mandat, Sebastian Pinera, a contactat-o, în direct la televiziune, pe noua preşedintă, o tradiţie republicană apreciată în Chile. 'Aţi obţinut o mare victorie şi aş dori să vă urez cele mai mari succese', a declarat Pinera, care i-a succedat el însuşi Michellei Bachelet, în 2010. Fostul preşedinte a promis că va manifesta 'o atitudine constructivă, patriotică', pentru că, în pofida diferenţelor, ei doi 'doresc acelaşi lucru: tot ce este cel mai bun pentru Chile'.

În discursul său de după câştigarea alegerilor, Bachelet a insistat asupra caracterului urgent al construirii unui 'Chile mai just' şi de 'a pune capăt inechităţilor'. 'Este timpul să desfăşurăm schimbări de fond', chiar dacă acest lucru 'nu va fi uşor', a spus Michelle Bachelet în faţa miilor de susţinători entuziaşti reuniţi la Santiago. 'Acest lucru nu va fi foarte uşor, însă când a fost uşor să faci lumea să se schimbe în bine?', a declarat aceasta.

După primul mandat în 2006-2010, Michelle Bachelet, 62 de ani, medic de profesie şi prima femeie aleasă în fruntea unui stat sud-american, a confirmat pronosticurile care-i promiteau o victorie foarte confortabilă în noile alegeri. Socialita, care este şi primul preşedinte chilian reales după vârsta de 60 de ani, nu va avea totuşi o sarcină foarte uşoară în faţa aşteptărilor societăţii chiliene, în special ale tinerilor.

'Va fi foarte complicat pentru Michelle Bachelet să gestioneze aşteptările legate de guvernul său', este de părere politologul Cristobal Bellolio.

Conştientă de aceste aşteptări, ea a promis să pună în aplicare reforme în următoarele o sută de zile de după învestirea sa, până la 11 martie anul viitor. Programul său vizează în special revizuirea Constituţiei din 1980, moştenită de la regimul dictatorial, o reformă fiscală ce prevede creşterea impozitelor pentru societăţile comerciale, cu ordinul a opt miliarde de dolari (3% din PIB), destinate în special finanţării sistemului educativ în scopul creării unei educaţii publice de calitate, îmbunătăţirii sistemului de sănătate şi serviciilor publice.

Noua preşedintă a Chile moşteneşte o ţară uşor afectată de încetinirea economiei mondiale, de un recul al investiţiilor şi de scăderea preţului la cupru, ţara fiind primul producător al acestui metal la nivel mondial. Cu toate acestea, economia chiliană rămâne solidă, cu o creştere situată între 3,75% şi 4,75% prevăzută pentru 2014. Venitul pe cap de locuitor a depăşit în Chile nivelul de 20.000 de dolari, cel mai ridicat din America Latină, precizează Le Nouvel Observateur.

Potrivit economistului Francisco Castaneda, reformele fiscale pe care le preconizează Bachelet sunt 'complexe şi ambiţioase'. De asemenea, ea va trebui să facă faţă revendicărilor sociale ce au scos în stradă în 2011, la Santiago, mii de manifestanţi care au cerut în special reformarea sistemului de educaţie. Noii lideri ai mişcării studenţeşti şi-au exprimat neîncrederea faţă de Michelle Bachelet şi i-au îndemnat pe alegători să nu o voteze în timpul alegerilor.

De asemenea, realegerea dnei Bachelet atestă criza profundă a dreptei chiliene, slăbită de o cursă prezidenţială plină de obstacole şi de rezultate proaste în alegerile legislative. Evelyn Matthei, prima femeie candidat conservator la preşedinţia chiliană, a fost învestită (candidat) în ultimul minut, după o cascadă de retrageri din cursă a altor lideri de dreapta.

'Fiica mea nu a fost singură, ea a fost absolut singură', s-a plâns duminică tatăl candidatei de dreapta, Fernando Matthei, general în retragere, membru al juntei militare a lui Augusto Pinochet (1973-1990), fost prieten şi coleg al tatălui Michellei Bachelet, înainte de lovitura de stat din 11 septembrie 1973.

'Sper că vom avea o forţă de centru-dreapta solidă, necesară dezvoltării Chile', a declarat, la rândul său, fostul candidat prezidenţial de dreapta Pablo Longueria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe