CExN cu scântei la PSD: Dragnea a câştigat războiul din Partid. "Disidenţii" au fost îngenuncheaţi la vot

Purtat până acum prin scrisori, prin declaraţii publice, una mai contondentă decât alta, războiul din PSD se mută, vineri, în CEx. Întrebarea care se ridică este: va pierde Dragnea şefia partidului? Sau va reuşi, încă o dată, să se menţină la suprafaţă?
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE 20:30. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a primit vot de susţinere din partea majorităţii membrilor din conducerea PSD.

Mai exact, s-au înregistrat 8 voturi pentru demisie, 55 împotrivă şi o abţinere.

* * *

UPDATE 18.26 Ieşit pentru câteva minute din şedinţă, Liviu Dragnea a "dezvăluit" presei că la şedinţa de astăzi va fi, probabil, un vot de încredere. Nu a precizat însă pentru ce va fi votul..

* * *

UPDATE 17.30 Social-democraţillor li s-a adus mâncare la pachet, semn că şedinţa va dura, încă, nişte ore bune...

* * *

UPDATE 17.16. Fostul premier Mihai Tudose a acuzat în şedinţa CEx că deciziile în PSD sunt luate într-un cadru exterm de restrâns şi că social-democraţii doar trebuie să execute comenzi, relatează HotNews citând surse.

* * *

UPDATE 17.00. Deşi nu au deocamdată majoritatea necesară pentru a provoca căderea liderului PSD, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, Mihai Tudose şi Robert Negoiţă au mers mai departe cu demersul lor şi i-au cerut demisia lui Dragnea.

Mai exact, potrivit G4Media, care citează surse din interior, cei trei i-au spus lui Liviu Dragnea în şedinţa CEx de la Parlament că îşi menţin toate cele spuse în celebra lor scrisoare, inclusiv cererea pentru demisia lui.

* * *

UPDATE 16.33. Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului în timpul şedinţei CEx, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la şedinţă. Până la acest moment nu a fost dat un vot pe acest subiect, arată sursa citată.

* * *

UPDDATE 15.55. Nemulţumit de o serie de declaraţii ale colegului său Robert Negoiţă, mai exact de faptul că acesta a afirmat, înainte de CEx, că nu comentează declaraţiile unor indivizi precum el, deputatul Cătălin Rădulescu a ţinut să iasă din şedinţa PSD pentru a declara presei că el e medic, a fost şef de promoţie pe când Negoiţă şi-a luat bacul la 30 de ani şi punea mochetă...

Rădulescu a mai spus presei că la hotelul lui Negoiţă - RIN GRAND HOTEL - iau masa numeroşi procurori DNA, a reamintit că acesta are dosar de evaziune fiscală de 20 milioane de euro şi a mai susţinut că la următorul CEx, că la ăsta nu poate, va cere retragerea sprijinului politic pentru edil, astfel încât acesta să se poată duce, liber de PSD în Piaţa Victoriei şi să scandeze M...PSD.

"E zero barat, e prea mic pentru mine să vorbesc cu el, e un nimeni acest băieţaş, să se ducă în Piaţa Victoriei să facă miting cu cei care strigă împotriva noastră ciuma roşie şi ştiţi voi ce. Dacă a dat Bacalaureatul la 30 de ani vă daţi seama ce personalitate marcantă a partidului e Negoiţă", a declarat Rădulescu.

Deputatul a reamintit că Robert Negoiţă a declarat că el e primar al cetăţenilor, nu primar PSD, că acesta şi-a exprimat dorinţa de a protesta în Piaţa Victoriei, pe scrut, a ţinut un discurs înflăcarat a cărui concluzie trebuia să fie că Negoiţă nu îşi merită nici din punct de vedere al pregătirii nici din punct de vedere al caracterului funcţia în partid.

* * *

UPDATE 15.17. În jurul orei 15.00, la CEx luaseră cuvântul doar 5-6 persoane, printre care Viorica Dăncilă, care nu s-a poziţionat nici pro, nici contra lui Dragnea. A luat cuvântul şi Paul Stănescu, care ar fi fost "nervos."

Este de aşteptat ca în cadrul CEx-ului, Liviu Dragnea să le ceară un nou vot de încredere colegilor săi. Votul ar urma să fie la vedere, cu mâinile sus...

* * *

UPDDATE. 14.43. Potrivit unor surse participante la CEx citate de G4Media, până acum au vorbit Gabriela Firea, Lia Olguţa Vasilescu şi Rovana Plumb. Demisia lui Liviu Dragnea nu a fost cerută şi, cel mai probabil, azi nu se va lua nicio decizie, urmând ca un nou CEx să fie convocat pentru săptămâna viitoare, arată sursa citată.

* * *

UPDATE. 13.45. Liderii PSD care nu sunt în CEx au fost daţi afară din sala de discuţii. Celor rămaşi li s-au luat telefoanele.

UPDATE. 13.20. Din timp în timp, Cătălin Rădulescu (potrivit căruia Firea ar trebui exclusă iar contestatarii lui Dragnea vor ieşi şifonaţi) împinge în faţa camerelor deputaţi sau primari din provincie, pentru ca aceştia să-şi exprime susţinerea faţă de Dragnea. Un astfel de caz a fost al unei deputate de Caraş-Severin, venită alături de colegi primari, în condiţiile în care filiala respectivă s-a poziţionat contra lui Dragnea. Când reporterii i-au atras atenţia că judeţul ei practic a decis altceva în mod democratic, deputata s-a întors pe călcâie şi a plecat.

La CEx a intrat şi Robert Negoiţă, primar din tabăra anti-Dragnea. Acesta a precizat că sunt numeroase motive pentru ca Dragnea să-şi dea demisia şi a declarat că le va spune la CEx. Cât despre faptul că ar putea ieşi şifonat, cum a spus Rădulescu, Negoiţă a răspuns că nu comentează declaraţiile unor astfel de indivizi.

* * *

UPDATE. 13.00. La Parlament au ajuns şi premierul român Viorica Dăncilă, împreună cu Liviu Dragnea, însă niciunul dintre ei nu a dat declaraţii.

Dragnea, în momentul în care intra pe uşa CExN, întrebat de o jurnalistă dacă va cere excluderi, a replicat "Categoric nu".

Codrin Ştefănescu, întrebat cu cine ţine, a replicat ironic: "Cu Rapidul".

Se pare că tabăra anti-Dragnea se bazează doar pe 19 voturi.

* * *

UPDATE. Din toate informaţiile de până acum, reiese că liderul PSD, Liviu Dragnea, a reuşit să-şi asigure majoritatea de voturi în Comitetul Executiv Naţional.

Şeful PSD ar fi promis în timpul negocierilor funcţii importante, de la cea de vicepremier al României, până la cele de ministru, europarlamentar sau şef la Romsilva.

* * *

Liderii PSD se întrunesc, vineri, în CEx, la Palatul Parlamentului, pe fundalul războiului contra lui Liviu Dragnea stârnit de Gabriela Firea şi alţi câţiva grei ai partidului. Astfel, Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, cărora li s-ar fi adăugat zeci de parlamentari, plus, potrivit presei, mai mulţi şefi de filiale, cer demisia lui Dragnea, în timp ce, pe de altă parte, susţinătorii liderului PSD vor ca disidenţii să nu mai iasă public cu acuzaţii, rufele să fie spălate în familie iar Dragnea să rămână.

Deocamdată, balanţa ar inclina înspre Dragnea, însă, negocierile se poartă în continuare, prin negocieri înţelegându-se inclusiv tentative de mituire cu funcţii. Astfel, potrivit G4Media, lui Felix Stroe de la Constanţa i s-ar fi propus portofoliul lui Paul Stănescu iar lui Marian Oprişan, unul dintre cei mai influenţi lideri în teritoriu, chiar MAI-ul lui Carmen Dan... Totul pentru susţinerea în CEx.

Conform Digi, ieri erau 19 filiale care îl susţin pe Dragnea şi 16 care sunt de partea semnatarilor scrisorii. La rândul său, Antena 3 anunţă că de partea lui Liviu Dragnea ar fi 40 de voturi în CEx şi de partea puciştilor 20, iar Ştiripesurse scrie că 20 filiale judeţene PSD îl susţin la şefia partidului pe Liviu Dragnea, în timp ce 13 organizaţii solicită schimbarea acestuia din funcţie, opţiunea a 15 filiale fiind incertă înainte de şedinţa CEx de vineri în care se va discuta scrisoarea pe tema schimbării liderului social-democrat.

Pe de altă parte, lucrurile se schimbă de la un moment la altul. Astfel, joi seara, presa relată că Manda ar fi trecut în tabăra opozanţilor lui Dragnea iar Olguţa Vasilescu declara şi ea că nu se vede votând contra lui Stănescu.

Un rol cheie l-ar putea juca în acest scandal Viorica Dăncilă, devenită cu sau fără voia ei jolly-joker. Potrivit surselor citate de presă, Dragnea i-ar fi cerut Vioricăi Dăncilă să îşi anunţe demisia la CEx în cazul în care el va fi debarcat, pentru a-şi putea ameninţa adversarii că, dacă îl dau jos, pierd guvernarea. Pe de altă parte, contestatarii lui Dragnea dau asigurări că tot PSD va guverna şi vor ca Dăncilă să fie preşedinte interimar al partidului după mazilirea lui Liviu Dragnea. Rămâne de văzut ce va decide vineri premierul.

Una peste alta, negocierile în PSD continuă. Însă, merită menţionat, chiar dacă Dragnea va cădea, şi contestatarii lui au drept prioritate declarată (în faimoasa scrisoare) modificarea legilor Justiţiei, a Codurilor Penale etc., adică exact ce a nemulţumit populaţia, magistraţii, UE etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne