Cele mai bune proiecte şcolare transfrontaliere ale anului, premiate de CE

Cele mai bune proiecte şcolare transfrontaliere ale anului au fost premiate în cadrul ceremoniei de premiere eTwinning 2013 de la Lisabona, au anunţat reprezentanţii Comisiei Europene.

În acest an, premiul cel mare a revenit proiectului „Rainbow village”, care a reunit elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Franţa, Grecia, România, Regatul Unit, Turcia, Italia, Slovacia şi Polonia. Ei au creat o lume virtuală post-apocalipsă, explorând teme precum supravieţuirea, protecţia naturii şi cetăţenia. Reţeaua eTwinning este o sală de clasă virtuală în care elevi şi profesori de la 100 000 de şcoli din 33 de ţări europene participă la proiecte interactive prin intermediul internetului. În cadrul ceremoniei au fost anunţate în total nouă premii.

„Felicit călduros toate şcolile câştigătoare. Sunteţi cei mai buni! Ne aflăm în Anul european al cetăţenilor şi de aceea este foarte potrivit ca un proiect care are în centrul lui ideea de cetăţenie să câştige premiul cel mare. Suntem foarte mândri de succesul programului eTwinning. El dă tinerilor un sentiment de mândrie locală şi europeană, permiţându-le totodată să-şi lărgească orizonturile şi să înveţe cum să devină cetăţeni activi ai Europei”, a spus Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Proiectele câştigătoare, alese dintre 300 de propuneri, au fost împărţite în trei grupe de vârstă (4–11 ani, 12–15 ani şi 16–19 ani). S-au acordat, de asemenea, şase premii pentru categorii speciale: premiile pentru limbile spaniolă, franceză, germană şi engleză, Premiul Marie Skłodowska Curie pentru matematică şi ştiinţe şi Premiul Mevlana pentru înţelegere interculturală.

Proiectul câştigător la categoria de vârstă 4–11 ani a fost „Friends Fur-ever”, un proiect la care au colaborat şcoli din România, Polonia şi Portugalia şi a cărui temă centrală a fost câinele ca fiind prietenul cel mai bun al omului. Câştigătorii de la categoria de vârstă 16‑19 ani şi-au construit proiectul în jurul aventurilor unui purice călător, elevii având ocazia să fie scenarişti, desenatori şi traducători. În acest proiect au fost implicate şcoli din Franţa, Spania, Italia, Turcia, Bulgaria, Portugalia şi Republica Cehă.

Premiul pentru limba spaniolă s-a împărţit între şcoli din Italia, Spania, Portugalia şi Danemarca, iar premiul pentru limba franceză între şcoli din Italia şi Polonia. Şcoli din Franţa, Polonia şi Grecia au împărţit premiul pentru limba germană, iar premiul pentru limba engleză s-a acordat unor elevi din Grecia, Letonia, Franţa, Austria şi Portugalia.

Premiul Marie Skłodowska Curie a revenit proiectului „Fly Me to The Moon”, care a îmbinat observaţii sau măsurători ştiinţifice cu activităţi de cercetare a tradiţiilor şi credinţelor locale. Şcolile câştigătoare sunt din Slovenia, Franţa, Grecia, Spania, Polonia şi Turcia.

Câştigătorii Premiului Mevlana au lucrat la un proiect intitulat „Intercultural dialogue through fairy tales, drama and art”. Acesta a reunit studenţi şi profesori din 29 de ţări, care au colaborat pentru a cunoaşte diferitele culturi ale ţărilor din care provin şcolile partenere.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Lisabona în cadrul unei conferinţe la care au participat 500 de profesori din 33 de ţări europene. Ei au făcut un schimb de idei şi de noi metode de predare, cum sunt metodele în care se profită la maximum de tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.

Reţeaua eTwinning face parte din Programul Comenius al UE şi beneficiază de fonduri anuale de aproximativ 10 milioane de euro. Finanţarea nu se acordă pentru proiecte individuale, ci se concretizează în instrumente şi sprijin pentru cadrele didactice şi elevi, precum portalul eTwinning, şi în seminare pentru profesori.

În toate ţările UE, dar şi în Croaţia, Islanda, Norvegia, Turcia, Elveţia şi fosta Republică iugoslavă a Macedoniei există Birouri Naţionale de Asistenţă care promovează reţeaua eTwinning şi oferă formare şi asistenţă online şi prin telefon.

Un studiu recent arată că eTwinning este o modalitate simplă şi accesibilă ca preţ prin care şcolile se pot implica într-o cooperare internaţională. Conform aceluiaşi studiu, datorită implicării în eTwinning, cadrele didactice şi-au îmbunătăţit competenţele şi relaţiile cu elevii şi şi-au lărgit reţelele profesionale. Elevii au devenit mai motivaţi şi au lucrat mai bine în echipă.

Ca parte a noului program Erasmus pentru toţi, care va începe în 2014, Comisia şi-a propus ca eTwinning să devină o platformă pentru toate şcolile care doresc să coopereze la nivel transfrontalier cu sprijinul UE.

Potrivit surselor citate, programul eTwinning contribuie la realizarea obiectivelor UE de a îmbunătăţi competenţele digitale şi învăţarea prin colaborare între colegi. În cursul acestui an, Comisia va publica o strategie pentru deschiderea învăţământului vizând îmbunătăţirea acestuia şi dezvoltarea competenţelor prin noi tehnologii şi resurse educaţionale cu acces liber.

La începutul acestei luni, Comisia a lansat proiectul „eTwinning Plus”, prin care reţeaua eTwinning se extinde pentru a cuprinde şcoli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina. Comisia intenţionează, de asemenea, să extindă progresiv programul la ţările vecine din sud, începând cu Tunisia (IP(13/183).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură