Cel mai bogat român îşi bagă trei combinate chimice în insolvenţă pentru a se proteja contra statului

Ioan Niculae, patronul InterAgro.
Ioan Niculae, patronul InterAgro. (youtube.)

Trei dintre cele şase combinate chimice deţinute de Ioan Niculae, considerat cel mai bogat român, au intrat în insolvenţă în ultimele luni, informează paginadeagricultura.ro

Cele trei societăţi intrate în insolvenţă sunt Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş şi Ga Pro Co Săvineşti, la dorinţa lui Niculae, care nu mai vrea să fie "hărţuit" de stat:

„Insolvenţa nu e ceva rău, înseamnă reorganizare şi curăţare de datorii. Statul, prin multiplele lui entităţi, Garda Financiară, Garda de Mediu, începuse să mă hărţuiască, ca să-mi ia banii. Pasămite, aş fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor şi nu pentru chimizare, în fabrică. Cum să spui aşa ceva, cum să spui că am vândut gazele, când fiecare metru cub a intrat în fabricile de îngrăşăminte, lucru demonstrabil cu acte! A, vrei tu stat să-mi popreşti conturile şi să-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intrăm în insolvenţă şi în reorganizare, şi căpătăm protecţie împotriva creditorilor. E o măsură de autoconservare”, declară Niculae.

La toate cele trei fabrici, creditor majoritar este InterAgro, având între 55% şi 70% voturi în Comitetul Creditorilor, prin urmare Niculae decide cum va arăta planul de reorganizare al combinatelor.

Reamintim ca Ioan Niculae este protagonistul unui dosar penal intitulat sugestiv "Gaze ieftine pentru Niculae." Considerat unul din băieţii foarte deştepţi (şi persuasivi), Niculae ar fi convins doi foşti miniştri ai economiei, respectiv pe Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, să aprobe şi să susţină în Guvern mai multe acte pentru a îi sprijini interesele. Practic, cu sprijinul celor doi, societatea lui Niculae, SC INTERAGRO SA, a cumpărat gaze foarte ieftine de la unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 130 milioane USD.

Iniţial, Niculae a fost învinuit de subminareaa economiei naţionale, pentru că după intrarea în vigoare a noilor coduri penale, încadrarea juridică să fie schimbată în abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Aceeaşi acuzaţie i se aduce şi fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.

Afaceristul neagă acuzaţiile ce i se aduc şi, mai mult, susţine că a făcut un favor statului, afirmând că dacă el şi alţii ca el nu cumpărau gaze, conductele ar fi explodat:

„Dacă nu porneau marii consumatori, în aprilie 2009, ajunsese presiunea pe conducte magistrale la peste 32 - 34 de bari, pericol iminent de explozie, ăsta a fost motivul pentru care ne-au chemat guvernanţii să găsim o soluţie ca să scoată o parte din cantitatea de gaze din conductă. Nu ne-au făcut statuie, ne-au făcut dosar penal. În acelaşi timp am salvat zeci de mii de oameni pe care trebuie să îi trimitem în şomaj”, a afirmat Ioan Niculae.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne