Cei zece ani care au trecut de la atentatele teroriste de la Madrid, amintiţi de presa spaniolă

Atentatele teroriste din 11 martie 2004 de la Madrid.
Atentatele teroriste din 11 martie 2004 de la Madrid. (youtube.com)

Cei zece ani care au trecut de la atentatele teroriste din 11 martie 2004 de la Madrid sunt amintiţi chiar de luni, cu o zi înainte de comemorarea propriu-zisă, de unele dintre cotidienele spaniole, care constată că ameninţarea unui atac terorist islamist continuă să fie una ridicată şi vin cu noi informaţii legate de repercusiunile tragediei.

Ameninţarea unui atac jihadist continuă să fie una ridicată, după zece ani, constată cotidianul El Pais. Potrivit acestuia, Ministerul spaniol de Interne teme existenţa unor aşa numiţi 'lupi singuratici' şi a celulelor locale. În plus, cotidianul spaniol strânge mărturiile mai multor persoane, dintre cele care au lucrat la acest dosar: magistratul Audienţei Naţional, Javier Gomez Bermudez, susţine că 'i-am condamnat pe toţi cei din ETA cu de 20 de ori mai puţine probe', procurorul Javier Zaragoza atrage atenţia că 'procesul paralel a făcut mult rău, însă lucrurile s-au reparat', fostul magistrat Baltasar Garzon observă că 'Spania nu a căzut în tentaţie, precum SUA, în favoarea unei legi ieşite din comun', iar comisarul Rodolfo Ruiz din Vallecas nu uită că 'zvonurile false mi-au distrus familia, iar soţia mea nu a mai putut suporta'.

Alături de ştirea potrivit căreia Spania nu va respecta obiectivul de deficit bugetar pentru anul 2013, cotidianul El Mundo scrie despre 'culisele' atentatelor de la 11 martie. Mărturia unui agent de poliţie care a lucrat pe toate fronturile a avut, probabil, consideră cotidianul spaniol, una dintre cele mai ferme voci ascultate la proces: el a scos în evidenţă până la ce punct terorismul islamic nu era considerat un risc în Spania. În plus, acesta arată şi că dinamita folosită la atentate a venit din paradis: coridorul Narcea, din comunitatea autonomă Asturias, parcurs de teroriştii care au furnizat materialele explozibile, este cunoscut drept o rută a petrecerii, într-o zonă montană foarte frumoasă.

Zece ani de la masacru - scrie şi cotidianul La Razon. Celula atentatorilor care au pus la cale momentul 11M vroia să pună bombe şi la mormântul regilor catolici din Granada, dezvăluie cotidianul spaniol, potrivit concluziilor experţilor, care arată că islamiştii închiriaseră un apartament pentru a comite un atentat la Catedrala din Granada. De asemenea, cotidianul spaniol scrie despre Rafa Zouhier, unul dintre cei care urmează să iasă din închisoare în zilele următoare, şi care ar fi ajuns să colaboreze cu programele de divertisment de la televiziuni: avocatul lui va ataca decizia de expulzare în Maroc.

Cotidianul El Pais scrie tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni şi despre decesul lui Gerard Mortier, fost director al mai multor instituţii de operă din Europa. Fostul director artistic al Operei din Madrid a murit la 70 de ani, cu o carieră în care a 'demolat' marile convenţii ale operei. Cotidianul spaniol citat aminteşte că Mortier a eliminat toate convenţiile clasice din lumea operei şi întreaga sa carieră s-a baza pe conflictul intelectual şi dialectică.

Cotidianul ABC dezvăluie că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, plănuieşte crearea unui minister de finanţe cu 8.000 de funcţionari, cu un buget de 700 de milioane de euro. În schimb, notează cotidianul spaniol, opusă acestor planuri ar fi tendinţa în alte ţări: Germania, stat federal, dezbate un proces invers, în privinţa ministerelor locale ale finanţelor, din diferitele landuri.

Misterul continuă să planeze asupra situaţiei avionului pierdut în Marea Chinei de Sud. Cotidianul La Vanguardia aminteşte că prezenţa a doi dintre pasageri, care călătoreau cu paşapoarte false, a alimentat ipoteza teroristă, în vreme ce 40 de nave caută, în zona tragediei, resturile avionului dispărut.

Spaniolii sunt tot mai săraci, constată cotidianul El Periodico de Catalunya. Criza va ajunge să conducă spre marginalizare o treime din societate, potrivit avertismentelor experţilor. Mulţi oameni vor ajunge să fie angajaţi săraci, cu venituri care nu le vor ajunge pe parcursul unei luni întregi, arată publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe