Ce nu voiau PSD-ALDE chiar se întâmplă! Comisia de la Veneţia vine la Bucureşti pentru legile Justiţiei

Societatea civilă a cerut în repetate rânduri, insistent, sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei. Finalmente, acest lucru s-a întâmplat mulţumită PNL iar experţii vor ajunge curând în România.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Comisia de la Veneţia a notificat autorităţile române în privinţa calendarului pronunţării pe controverstele legi ale Justiţiei, astfel că adoptarea raportului final ar fi programată la plenara din luna octombrie, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Reprezentanţii Comisiei ar urma să vină la Bucureşti în perioada 11 – 12 iunie pentru discuţii cu toţi factorii implicaţi: autorii proiectelor, comisia specială, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte, parchete, CSM, asociaţiile de magistraţi, urmând ca, spre sfârşitul lunii iunie, să fie elaborată o opinie preliminară.

Membrii raportori sunt experţi din Finlanda, Franţa, Suedia, Polonia iar supleanţi Moldova şi Belgia. Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este membru în Comisia de la Veneţia. Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz.

Reamintim că PSD şi ALDE au refuzat sistematic să ceară opinia Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei, deşi atât societatea civilă cât şi Opoziţia au cerut insistent acest lucru. Finalmente, PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesizeze Comisia. Pe data de 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea liberalilor.

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne