Ce mai fac descendenţii ultimului împărat al Chinei?

Timp de peste două secole şi jumătate s-au bucurat de privilegii inimaginabile. Azi descendenţii ultimului împărat al Chinei, Aisin Gioro Pu Yi - a cărui viaţă a fost ecranizată de Bertolucci în filmul 'Ultimul Împărat' - trăiesc în anonimat, unii dintre ei schimbându-şi numele. Sfârşitul ultimei dinastii imperiale chineze s-a materializat la 12 februarie 1912. În această zi, Pu Yi, în vârstă de 6 ani a fost privat de titlul de împărat în faţa avântului revoluţionar pe care îl trăia ţara. A fost împărăteasa văduvă Longyiu cea care a semnat documentul, care a pus capăt la 4.000 de ani de domnie regală şi a făcut trecerea la republică, notează joi ziarul La Vanguardia.

Pentru mulţi chinezi, data de 12 februarie este necunoscută. 'Nu-mi spune nimic', recunoaşte tânăra Ying, studentă la limbi străine. Aceeaşi ignoranţă se remarcă şi cu privire la descendenţii dinastiei Qing sau ai împăratului Aisin Gioro Pu Yi. Probabil din cauză că după dispariţia imperiului şi în tumultoşii ani ai Revoluţiei, majoritatea membrilor familiei regale şi-au schimbat numele. Mulţi au optat pentru Jin, un nume foate răspândit în China şi pentru o viaţă cât mai anonim posibilă. Unii trăiesc la Beijing, alţii în Taiwan, Japonia sau Hong Kong. Iar contactele între ei nu există. Totuşi, unii descendenţi direcţi obişnuiesc să se întâlnească de Anul Nou la restaurantul Fangshan din Beijing, inaugurat în 1926 de foşti bucătari ai imperiului şi situat în parcul Beihai, zonă care aparţinea familiei imperiale.

Descendenţii cu sânge regal practică tot felul de profesii, poeţi, fotbalişti, actori, politicieni, sau profesori de istorie. Unul dintre cei care a făcut eforturi mari pentru a avea o profesie este fratele mai mic al lui Pu Yi, Aisin Gioro Puren, de 93 de ani. Jin Youzhi, după noul său numele a fost profesor de istorie până la pensie. Şi probabil că nu i-a fost uşor acestui om, care timp de 15 ani a fost membru al Conferinţei Politice Consultative de la Beijing, să explice evoluţia istorică a Chinei, căderea dinastiei imperiale şi instaurarea republicii.

Cei trei fii ai săi au făcut toţi facultate, iar una dintre nepoate este informaticiană. Jin Yunlan, cel mai mic dintre copiii care au trăit anii grei ai revoluţiei a fost trimis să muncească la ţară. Aici a stat şase ani, după care şi-a terminat studiile şi a devenit profesor. După ce s-a pensionat, s-a dedicat colecţionării de antichităţi şi caligrafiei. Mai departe pe linie dinastică, dar cu acelaşi nume imperial, Qi Gong, a fost poet şi artist celebru şi respectat în China până la moartea sa în 2005.

Singura care şi-a păstrat numele de Aisin Gioro fără pudoare, sau poate din mândrie faţă de orginile sale, este tânăra actriţă Aisin Gioro Qixing. În vârstă de 28 de ani ea a jucat deja în nouă filme. Cel mai îndepărtat descendent al lui Pu Yi, dar care îşi revendică apartenenţa la dinastia imperială, este fotbalistul Zhao Junzhe, care joacă la clubul Liaoning FC şi care a îmbrăcat recent tricoul naţionalei. Zhao este descendentul fratelui bunicului fondatorului dinastiei Qing.

Sânge albastru pretinde că are şi Aisin Gioro Beiyi. Este vorba de un manechin de 32 de ani, născută în Japonia, care se declară strănepoată a lui Pu Yi. În Taiwan trăieşte vărul lui Pu Yi, de 55 de ani, King Putsung unul dintre cei mai respectaţi politicieni din insulă şi considerat mâna dreaptă a preşedintelui Ma Yingjeou. El a fost primar al capitalei Taipei (2002-06) iar apoi secretar general al partidului Kuomintang (KMT). O adevărată carieră politică care îl defineşte ca moştenitor demn al lui Aisin Gioro, ultimul împărat care după un secol a fost dat uitării în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe