Catalonia: Carles Puigdemont cere să se întoarcă acasă

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

La două zile după ce partidele pro-independenţă şi-au asigurat o majoritate parlamentară în Catalonia, liderul separatist Carles Puigdemont a cerut guvernului spaniol să îi permită să revină acasă.

Puigdemont, care în prezent este în exil autoimpus în Belgia, se confruntă cu o posibilă arestare în Spania, pe fondul unor acuzaţii de rebeliune. Totuşi, sâmbătă, el a cerut Madridului să îi permită să se întoarcă în ţară la timp pentru sesiunea de deschidere a noului Parlament catalan.

“Doresc să mă întorc în Catalonia cât mai curând posibil. Ar fi o ştire bună, nu doar pentru familia mea, evident, şi nu doar pentru Catalonia, ci şi pentru Spania. Ar fi de asemenea o veste bună pentru Spania şi democraţia spaniolă dacă ar recunoaşte şi restaura legalitatea democratică pe care a suspendat-o guvernul din Madrid. Sunt în continuare, şi nu am încetat să fiu, preşedintele guvernului regional”, a declarat Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat vineri că este deschis pentru un dialog dar, implicit, a respins cererea lui Puigdemont de a se întâlni în curând cu acesta.

“Guvernul Spaniei ar dori să îşi ofere întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv, deschis şi realist. Dar întotdeauna pe baza respectării legii”, a precizat Rajoy.

De asemenea, Rajoy a declarat că se aşteaptă să discute prima dată cu Inès Arrimadas din Partidul Cetăţenilor (Ciudadanos) de centru-dreapta.

Mişcarea unionistă a lui Arrimadas a depăşit toate aşteptările la alegerile parlamentare catalane de joi, câştigând majoritatea voturilor.

Totuşi, Arrimadas nu are suficiente locuri sau aliaţi pentru a forma un guvern, iar partidele separatiste deţin împreună o majoritate.

Nesiguranţa politică ce a lovit Catalonia timp de câteva luni se va extinde şi în noul an, iar discuţiile pentru formarea unui nou guvern urmează să înceapă după vacanţa de iarnă, în 6 ianuarie 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe