Catalonia: Carles Puigdemont cere să se întoarcă acasă

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

La două zile după ce partidele pro-independenţă şi-au asigurat o majoritate parlamentară în Catalonia, liderul separatist Carles Puigdemont a cerut guvernului spaniol să îi permită să revină acasă.

Puigdemont, care în prezent este în exil autoimpus în Belgia, se confruntă cu o posibilă arestare în Spania, pe fondul unor acuzaţii de rebeliune. Totuşi, sâmbătă, el a cerut Madridului să îi permită să se întoarcă în ţară la timp pentru sesiunea de deschidere a noului Parlament catalan.

“Doresc să mă întorc în Catalonia cât mai curând posibil. Ar fi o ştire bună, nu doar pentru familia mea, evident, şi nu doar pentru Catalonia, ci şi pentru Spania. Ar fi de asemenea o veste bună pentru Spania şi democraţia spaniolă dacă ar recunoaşte şi restaura legalitatea democratică pe care a suspendat-o guvernul din Madrid. Sunt în continuare, şi nu am încetat să fiu, preşedintele guvernului regional”, a declarat Puigdemont.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat vineri că este deschis pentru un dialog dar, implicit, a respins cererea lui Puigdemont de a se întâlni în curând cu acesta.

“Guvernul Spaniei ar dori să îşi ofere întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv, deschis şi realist. Dar întotdeauna pe baza respectării legii”, a precizat Rajoy.

De asemenea, Rajoy a declarat că se aşteaptă să discute prima dată cu Inès Arrimadas din Partidul Cetăţenilor (Ciudadanos) de centru-dreapta.

Mişcarea unionistă a lui Arrimadas a depăşit toate aşteptările la alegerile parlamentare catalane de joi, câştigând majoritatea voturilor.

Totuşi, Arrimadas nu are suficiente locuri sau aliaţi pentru a forma un guvern, iar partidele separatiste deţin împreună o majoritate.

Nesiguranţa politică ce a lovit Catalonia timp de câteva luni se va extinde şi în noul an, iar discuţiile pentru formarea unui nou guvern urmează să înceapă după vacanţa de iarnă, în 6 ianuarie 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe