Catalonia aprobă referendumul pentru independenţă

Una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, Catalonia a luptat în repetate rânduri cu Madridul pentru autonomie. Preşedintele regional Puigdemont a promis că va merge mai departe cu referendumul chiar şi fără binecuvântarea Spaniei.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont.
Preşedintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont. (Captură Foto)

Parlamentul catalan a aprobat joi un referendum pentru independenţă, în ciuda tensiunilor cu Madridul, care a susţinut că regiunea prosperă nu are niciun temei legal pentru o autonomie deplină. Referendumul va avea loc în septembrie 2017.

Mişcarea marchează o altă lovitură pentru premierul interimar spaniol Mariano Rajoy, care a fost implicat într-un impas tot mai tensionat cu separatiştii catalani. Partidul său conservator al Poporului a respins în repetate rânduri cererile Barcelonei de a desfăşura un vot pentru independenţă, mergând până într-acolo încât a cerut Curţii Constituţionale să anuleze o rezoluţie din luna iulie a Parlamentului catalan cu privire la independenţa regiunii.

După votul de joi, Curtea Constituţională a declarat că analizează posibilitatea deschiderii unui proces împotriva preşedintelui Parlamentului catalan pentru că permite desfăşurarea referendumului.

Preşedintele regional Carles Puigdemont a declarat săptămâna trecută că încă este dispus să negocieze dacă referendumul va avea o natură obligatorie sau nu, dar a adăugat că va avea loc chiar dacă nu are permisiunea Madridului.

Puigdemont are un suport puternic, în special după ce a câştigat confortabil un vot de încredere în Parlament joia trecută. Conform sondajelor recente, aproximativ 48% dintre catalani susţin separarea, deşi acel număr a scăzut cu câteva procente în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe