Cât de valoros este un "Like" pe pagina dv. Facebook?

Un Facebook "like", marcheaza intrarea în sediul Facebook pe 3 februarie 2012 în Menlo Park, California.
Un Facebook "like", marcheaza intrarea în sediul Facebook pe 3 februarie 2012 în Menlo Park, California. (Jan Jekielek / The Epoch Times)

Am învăţat o lecţie valoroasă din munca mea de manevrare a mărcilor pentru profilurile mediei sociale: revenim în mod constant la zilele ciudate de gimnaziu.

Facebook este un exemplu perfect al acestui lucru.

În aprilie 2010, Facebook a înlocuit funcţionalitatea "Deveniţi un fan" cu o abordare Like". Facebook a oferit următoarea explicaţie pentru această schimbare: "Începând de astăzi, oamenii vor reuşi să se conecteze cu pagina dv. Doar dând clic pe "Like" mai degrabă decât pe "Deveniţi un fan." Sperăm ca această acţiune să vă facă să vă simţi mult mai confortabil şi sperăm, de asemenea, că va creşte numărul de conexiuni realizate pe site."

Ca în gimnaziu, eu încă încerc să aflu ce naiba înseamnă "Like (a plăcea)de fapt. Indiferent dacă cuiva i-a "plăcut" o pagină de pe Facebook sau dacă i-a plăcut de mine în gimnaziu, eu încă încerc să răspund la aceleaşi întrebări.

Dacă cuiva îi place de mine, înseamnă că pot vorbi cu el şi îi pot povesti despre mine? Înseamnă că pot să îi cer detalii despre el? Înseamnă că vrea să stăm de vorbă? Sau, mai degrabă, înseamnă că este interesat doar de cupoanele mele / copierea temelor mele?

Nu am fost niciodată foarte bun să răspund la aceste tipuri de întrebări, aşa că am decis să cer ajutor.

Introduceţi: măreţia ExactTarget.

ExactTarget, un furnizor marketing prin e-mail şi marketing interactiv, a publicat recent un raport intitulat, "Sensul lui Like", care a recurs la experienţele utilizatorilor reali pentru a cerceta ce le "place" consumatorilor de pe Facebook şi de pe alte site-uri, ce aşteptări au consumatorii după ce le "place" o pagină de Facebook şi modul în care firmele de marketing "înţeleg corect sau greşit ce se întâmplă pe Facebook. Este perfect. Există o mulţime de informaţii fantastice în acest raport. Este asemănător cu a-l avea pe Justin Timberlake ca profesor de educaţie civică în gimnaziu.

Iată concluziile raportului, despre care cred că ar trebui scoase în evidenţă ... şi reacţiile mele personale la aceste concluzii

Descoperire: Doar 42 la sută din utilizatorii activi de Facebook sunt de acord că firmele de marketing ar trebui să interpreteze "Like" pentru a înţelege dacă sunt un fan sau un avocat al companiei.

Acest procent este incredibil de mic şi indică faptul că "Like" este o acţiune on-line ocazională pentru majoritatea oamenilor. Sunt puţin şocat pentru că mă aşteptam ca acest număr să fie în jur de 70 la sută, dar arată că utilizatori au percepţii diferite. Din aceste date şi din raportul general, cred că este mai important să evaluam interacţiunea utilizatorilor ca indicator principal de performanţă cu privire la direcţia în care se îndreaptă eforturile sociale ale cuiva. Încurajaţi-vă fanii să interacţioneze

Descoperire. După ce unui consumator îi place pagina dv., ei susţin că, în general, mai multe postări pe zi devin enervante.

Sunt de acord. De asemenea, este demn de remarcat faptul că cea mai bună practică este de a posta mesaje destul de ample pentru a avea o audienţă generală. Mesajele focalizate pe un anumit grup de fani va priva marca de majoritate a fanilor, ceea ce poate duce foarte des la "unlike (a nu plăcea).

Descoperire. Consumatorilor tineri le place o pagină pentru a se auto-exprima şi datorită aprobării publice a unei mărci. Ei consideră că a meritat atunci când primesc cupoane sau oferte de la acea marcă.

Trebuie să-i apreciaţi pe acei tineri care au crescut odată cu Facebook, ca parte a regimului său social. Ei stiu ce vor de la platformă şi acţionează în consecinţă, fără a se gândi de două ori. Ei o văd ca pe un instrument personal de branding, un loc unde se pot separa de la alţi studenţi şi unde îşi pot prezenta adevărata identitate. Daca sunteţi o marcă ce doreşte să satisfacă tinerii, oferiţi-le ceva care să merite. Încurajaţi utilizatorii să participe şi ajutaţi-i să fie apreciaţi de colegii lor.

Descoperire: Consumatorii de 25 de ani şi mai în vârstă sunt mult mai susceptibili la a aştepta ceva de valoare în schimb. Ei vor renunţa la a mai plăcea o companie care nu oferă reduceri, informaţii despre produse sau oferte exclusive.

Pot atesta cu siguranţă aceasta. De cele mai multe ori dau Like la un brand pe Facebook, pentru a fi anunţat când au reduceri şi oferte speciale. Îmi pare rău că nu îmi pare rău. Ca o regulă generală, premierea fanilor cu oferte speciale este cel mai bun mod de a creşte numărul şi angajamentul fanilor

Descoperire: Consumatorii şi-au exprimat o varietate de aşteptări când au fost întrebaţi despre ce ar trebui să se întâmple după ce dau Like". Dar răspunsurile cele mai frecvente au fost, în mod previzibil, referitoare la conţinut exclusiv, reduceri şi actualizări ale companiei.

Deşi este uşor ambiguă, eu am ajuns la această concluzie: "Fii sincer şi consecvent cu fanii tăi!" Întotdeauna îmi displace când un brand postează mesaje care nu au nimic de a face cu serviciile sau subiectul lor obişnuit de interes. Este enervant. Odată cu eforturile dumneavoastră incipiente de pe Facebook, clarificaţi pentru consumator ce va primi ca urmare a conexiunii lor prin intermediul Facebook şi apoi continuaţi acea promisiune oferind mici distrageri.

Descoperire: Treizeci şi nouă la sută din utilizatorii de Facebook, cărora le place cel puţin o pagină a unei mărci, susţin că firmele de marketing nu ar trebui să interpreteze asta ca permisiunea de a posta mesaje de marketing pe paginile lor de ştiri.

Nu majoritatea, dar un număr surprinzător de mare. Sunt pur si simplu confuz în legătură cu asta. Cred că acest lucru dovedeşte şi mai mult ideea că ''Like''-ul de pe Facebook este doar o uşoară interacţiune online cu respectiva marcă. Toată lumea percepe situaţia diferit.

În timp ce unele dintre concluziile din raportul dv. lasă loc la speculaţii, mesajul principal este clar.

Firmele de marketing trebuie să înţeleagă că "Like" este doar începutul relaţiei lor online cu un utilizator, nu scopul final. Cel mai important aspect al relaţiei este nivelul de interacţiune pe care o va avea cu utilizatorul, ca urmare a conţinutului pe care îl oferă.

Get Busy Media este un blog şi un centru de resurse care ajută întreprinderile mici şi antreprenorii să îşi construiască companii mai inteligente.

Pentru mai multe informaţii despre cum să începeţi marketing-ul pentru mica dv. afacere, vă rugăm să vizitaţi www.getbusymedia.com sau conectaţi-vă cu noi pe Twitter, @ GetBusyMedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii