Casa Albă - China masează forţe la graniţa cu Hong Kong

Proteste masive în Hong Kong, stârnite de introducerea unui pachet legislativ abuziv de către Beijingul comunist
Proteste masive în Hong Kong, stârnite de introducerea unui pachet legislativ abuziv de către Beijingul comunist (Epoch Times Hong Kong)

Protestele masive anti-Beijing, care au avut loc în Hong Kong în ultima lună şi care au devenit din ce în ce mai violente, se pot transforma acum într-un adevărat război la nivel geopolitic, după ce Casa Albă s-a implicat în această săptămână.

China a început să îşi piardă răbdarea în faţa hotărârii locuitorilor oraşului port de a-şi apăra drepturile civile, apărând noi rapoarte despre o acumulare semnificativă a forţelor de securitate chineze la graniţa din Hong Kong, după cum relatează Bloomberg:

Casa Albă monitorizează ce a declarat un înalt oficial al administraţiei, respectiv că ar exista o masare de forţe chineze la graniţa cu Hong Kong-ul.

La scurt timp după începerea protestelor în urma iniţierii unui proiect de lege privind extrădarea (cu ajutorul căruia cetăţenii din Hong Kong ar putea fi trimişi în anchete în China), interpretat drept o încălcare masivă a drepturilor civile ale locuitorilor din Hong Kong-ul semi-autonom, oficialii de la Beijing au sugerat existenţa unui „complot extern„, iar în ultimele zile au emis ipoteza unei mâini ascunse din SUA.

Propaganda folosirii unei închipuite imixtiuni capitaliste este tradiţională pentru regimurile comuniste şi a fost folosită mereu pentru a da vina pe factori externi, atunci când populaţia a încercat să îşi apere drepturile în faţa terorii şi a controlului prin forţă exercitat de Partid.

Cea mai recentă acuzaţie făcută marţi de oficialii guvernului comunist este aceea că tulburările în creştere din Hong Kong sunt „creaţia SUA”.

Luni, secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat în timpul unui interviu că „protestul este legitim” şi că „speră ca cei din China să facă ce trebuie” în ceea ce priveşte respectarea statutului istoric din Hong Kong, pe care Beijingul a promis că-l va guverna cu principiul „o ţară, două sisteme”.

Declaraţia lui Pompeo a fost suficientă pentru a declanşa un răspuns rapid din partea oficialilor comunişti, care au susţinut marţi că protestul este departe de a fi "paşnic" sau legal.

"Este clar că Pompeo s-a poziţionat greşit şi că încă se consideră şeful CIA", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, în cadrul unei conferinţe de presă. "S-ar putea crede că activităţile violente din Hong Kong sunt rezonabile pentru că, până la urmă, sunt creaţia Statelor Unite."

Săptămâna trecută, liderii armatei Partidului Comunist au sugerat că trupele Armatei de Eliberare a Poporului ar putea fi folosite pentru a potoli protestele în urma rapoartelor privind vandalismele comise la biroul de legătură al guvernului central din Hong Kong, potrivit The New York Times.

Ministerul Apărării Naţionale - seniorul col. Wu Qian - a declarat la momentul respectiv: „Absolut nu putem tolera acest lucru”.

Deocamdată, sunt cunoscute puţine detalii privind „masarea de forţe” chineze raportată la frontieră, a adăugat Bloomberg:

Natura acumulării chineze nu este clară; oficialul a spus că unităţi ale poliţiei sau armatei chineze au fost masate la graniţa cu Hong Kong. Declaraţiile au fost făcute cu condiţia anonimatului.

Momentul vehiculării acestor rapoarte este şi el important. Donald Trump se pregăteşte să reînceapă negocierile comerciale cu China, la Shanghai, blocate în urma impasului dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe