Care este opinia lui Ponta despre rezultatul summit-ului de la Bruxelles

Victor Ponta.
Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

În timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de rezultatul obţinut pentru România la summit-ul Consiliului European, premierul Ponta nu a fost de aceeaşi părere.

"Sunt foarte dezamăgit de rezultatul final, pe care oricum îl prezentăm să pară mai bun, când de fapt este foarte rău faţă de propunerea de 48 de miliarde de euro făcută iniţial de Comisia Europeană şi preşedintele Barroso. România a obţinut 39 miliarde euro, deci am pierdut 9 miliarde euro faţă de propunerea iniţială şi niciuna dintre cererile noastre speciale referitoare la valoarea prefinanţărilor, care de la 7% a scăzut la 4%, la cofinanţarea la dezvoltarea rurală, care de la 85% a scăzut la 75%, şi multe alte lucruri tehnice, de fapt nu am obţinut nimic. Practic, faţă de luna noiembrie, astăzi România nu a reuşit să obţină un euro în plus şi niciun avantaj. Cred că este o alocare nedreaptă pentru România, nu are rost să ne păcălim singuri. Oricum am vrea să prezentăm cifrele, este un rezultat foarte prost, cel mai prost pe care-l puteam avea, este o mare dezamăgire", a declarat Ponta pentru o agenţie de presă.

Din cauza finanţării slabe primite de la UE, România nu va putea să se apropie de o dezvoltare europeană, ci dimpotrivă, se depărtează de această ţintă, a apreciat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs lucrurile la summit-ul Consiliului European care s-a încheiat vineri şi care a adus României un buget de 39 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

"Eu mulţumesc nu numai echipei care m-a însoţit, ci şi partenerilor din Consiliul European. Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o", a declarat preşedintele.

Ţara noastră a obţinut o creştere cu 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, lucru care s-a întâmplat în cazul puţinor state. Preşedintele a precizat că, printre alte facilităţi, se numără şi TVA eligibilă.

"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a scris preşedintele CE, Van Rompuy, pe contul său de Twitter, după lungile dezbateri de la summit.

Preşedintele Băsescu a precizat că România a obţinut o sumă mai mare decât la precedentul buget, deşi banii alocaţi acum în total, pentru toate ţările, au fost mai puţini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne