Care e poziţia României în privinţa recunoaşterii Kosovo

Albanezi kosovari flutură steagul Kosovo în timpul unei manifestaţii de aniversare a patru ani de la declaraţia de independenţă a provinciei, Priştina 17 febr 2012.
Albanezi kosovari flutură steagul Kosovo în timpul unei manifestaţii de aniversare a patru ani de la declaraţia de independenţă a provinciei, Priştina 17 febr 2012. (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

Statelor membre UE li s-a cerut să recunoască independenţa Kosovo cât mai rapid, dacă nu au făcut-o deja, conform unei rezoluţii a Parlamentului European. Decizia României în privinţa recunoaşterii independenţei acestei ţări ar trebui să fie în acord cu rezoluţia PE, a precizat premierul Victor Ponta.

"Trebuie să mergem alături de familia europeană", a explicat Ponta.

Rezoluţia a fost dată joi de Parlamentul European şi se referă la progresele înregistrate de Kosovo pentru integrarea europeană. Textul a fost redactat de raportorul Ulrike Lunacek şi a fost adoptat de majoritatea eurodeputaţilor.

PE a adoptat o rezoluţie şi în privinţa Şerbiei şi a cerut Consiliului European să stabilească Şerbiei un termen clar pentru începerea negocierilor în vederea integrării europene, în condiţiile în care negocierile dintre Serbia şi Kosovo privind normalizarea relaţiilor stagnează.

Până în prezent, cinci din cele 27 de state membre UE nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Grecia, Slovacia şi Cipru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne