Candidatul prezidenţial francez Macron “vizat de mass media controlată de statul rus”

Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron a fost victima a mii de atacuri cibernetice desfăşurate de Rusia, a susţinut partidul său.
Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron.
Candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron. (Jean-Francois Monier/AFP/Getty Images)

Un consilier de top al candidatului prezidenţial - rivalul liderei Frontului Francez, Marine Le Pen la cea mai înaltă funcţie în stat - a declarat că Macron a fost ţinta unor rapoarte false răspândite de mass media rusă controlată de stat, inclusiv Russia Today şi Sputnik.

Richard Ferrand, managerul de campanie al partidului En March al lui Macron, a susţinut, de asemenea, că sistemul de calculatoare al partidului a fost lovit de sute, dacă nu mii, de atacuri.

Macron este un pro-european hotărât şi se estimează în mare parte că el a fost vizat pentru că doreşte o Europa puternică ce s-ar putea opune Rusiei.

Acuzaţiile au fost făcute după ce serviciile franceze de informaţii au avertizat asupra riscului unui atac cibernetic rusesc ce ar urmări să o susţină pe candidata de extremă dreapta Le Pen.

Agenţiile franceze de informaţii consideră că Rusia ar putea folosi “reţelele sociale datorită programelor automate care vor genera mii de mesaje pozitive sau va colecta emailuri şi informaţii confidenţiale de la adversarii săi”.

Macron doreşte “o Europa puternică, una care să reziste în faţa Rusiei, în timp ce alţii sunt mai prietenoşi cu regimul rus”, a declarat secretarul general al partidului En March, Richard Ferrand, pentru France 2.

“Este clar faptul că din acest punct de vedere candidaţii de extremă dreapta şi de dreapta sunt bine văzuţi. Noi promovăm o Europa puternică şi aparent o Europa pe care un număr mare de entităţi media ruse nu o doresc”, a adăugat el.

“Astăzi trebuie să ne uităm la fapte: două platforme media majore, Russia Today şi Sputnik, care aparţin statului rus, difuzează zilnic ştiri false. Apoi, aceste ştiri sunt regenerate şi citate şi vin şi afectează viaţa noastră democratică”.

NATO a acuzat anterior agenţia rusă de ştiri Sputnik că face parte din maşina de propagandă a Kremlinului, prin distribuirea de articole subiective şi informaţii eronate pentru a influenţa opinia publică din întreaga lume.

Întrebat dacă el consideră că Rusia depune eforturi pentru a-l submina pe candidatul care se estimează ca va câştiga alegerile prezidenţiale franceze din acest an, Ferrand a declarat: “Nu spun acest lucru. Spun că există [ştiri false] pe de o parte şi sute dacă nu mii de atacuri asupra sistemului nostru digital, asupra datelor şi website-urilor noastre. Şi, dacă nu cumva, acestea provin dinspre graniţele ruseşti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe