Camioanele de aprovizionare ale NATO blocate de proteste în Pakistan

O dronă americană Predator fără pilot înarmată cu o rachetă se află pe pistă aeroportului militar  din Kandahar în Afganistan în 2010.
O dronă americană Predator fără pilot înarmată cu o rachetă se află pe pistă aeroportului militar din Kandahar în Afganistan în 2010. (Massoud Hossaini / AFP / Getty Images)

Camioanele care transportă aprovizionările pentru trupele NATO din Afghanistan au fost blocate în Pakistan, marţi, pe fondul îngrijorărilor în legătură cu demonstranţii pakistanezi care intenţionau să oprească vehiculele.

Majoritatea camioanelor care transportă proviziile pentru trupele NATO cât şi bunurile comerciale în vecinătatea Afghanistan-ului au fost oprite cu trei zile în urmă, când suporterii politicianului pakistanez Imran Khan, o fostă vedetă a cricket-ului din Pakistan, şi-au început protestul în nord-vestul ţării.

Poliţia a intervenit luni pentru a ajuta la blocarea protestelor care ameninţau camioanele. Dar transportatorii nu s-au simţit destul de confortabil pentru a-şi relua livrările din oraşul Karachi, de unde se transportă marfă în Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al transportatorilor.

Drumul blocat de suporterii lui Khan, în provincia Khyber Pakhtunkhwa, duce la una din cele două rute folosite la transportarea aprovizionărilor în Afghanistan.

Partidul lui Imran Khan, Tehreek-e-Insaf, care controlează guvernul din provincia Khyber Pakhtunkhwa, a făgăduit solemn sâmbătă să blocheze livrările NATO până când S.U.A opreşte atacurile cu drone având ca ţintă militanţii islamici din nord-vestul Pakistan-ului. Protestatarii au oprit camioane şi i-au bruscat pe şoferi, duminică, la periferia oraşului Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhw, înainte de a interveni poliţia.

Atacurile cu drone sub acoperire ale CIA în Pakistan sunt de mult timp un subiect sensibil, cu oficialii criticându-le în mod regulat ca fiind o încălcare a suveranităţii ţării. Problema este mult mai complicată oricum, din moment ce se ştie că guvernul a susţinut cel puţin o parte a atacurilor din trecut.

Guvernul federal pakistanez a criticat deasemenea atacurile cu drone, dar a indicat că nu are nici un interes să blocheze ruta de aprovizionare a NATO, măsură care ar putea declanşa o criză cu S.U.A şi cu alte state NATO. Acţiunile poliţiei de luni au indicat că guvernul federal a intervenit să oprească blocada impusă asupra camioanelor NATO.

Pakistanul este crucial pentru aprovizionarea trupelor NATO din Afghanistan. Rutele sunt acum intens folosite pentru a transporta echipament afară din Afghanistan, deoarece S.U.A caută să-şi retragă majoritatea trupelor de luptă din ţară până la sfârşitul lui 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe