Bucureştenii, cotizanţi la primăria paralelă a Gabrielei Firea. Cât am dat?

Înfiinţate, potrivit opoziţiei, pentru a oferi sinecuri clientelei de partid şi a cheltui netransparent banul public, firmele municipalităţii au supt anul trecut câteva sute de lei de la fiecare cetăţean al Capitalei.
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)

În anul 2017, fiecare bucureştean a plătit, prin impozite şi taxe, câteva sute de lei pentru finanţarea companiilor municipale înfiinţate la dorinţa Gabrielei Firea, a declarat joi consilierul general PNL Cătălin Deaconescu, potrivit ziare.com. Mai exact, fiecare cetăţean al Capitalei a cotizat cu 390 de lei la finanţarea respectivelor companii care, potrivit liberalilor, sunt o "primărie paralelă" înfiinţată pentru ca banii publici să poată fi cheltuiţi netransparent.

"Vizavi de oportunitatea înfiinţării acestor firme, remarcaţi că unele dintre ele sunt înfiinţate să presteze nişte servicii care există pe piaţă şi pe care piaţa nu are nicio problemă de a le furniza. De exemplu: compania de pază, compania de consultanţă, cea de întreţinere a arborilor şi a spaţiilor verzi. De IT nu mai vorbesc. (...) Fiecare bucureştean a plătit anul trecut prin impozitele şi taxele lui 390 de lei pentru finanţarea acestor companii. (...)

Peste 20% din buget, anul trecut, s-a scurs în zona aceasta şi cred că măcar două din proiectele importante de infrastructură, atât de necesare şi atât de aşteptate, Prelungirea Ghencea şi Penetraţia de la Ciurel, puteau fi realizate uşor cu banii aceştia", a afirmat Deaconescu, în cadrul unei dezbateri organizate de PNL privind companiile municipalităţii.

La rândul său, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a susţinut că aceste companii sunt o modalitate de a construi "un fel de primărie paralelă" care să scape "de sita legilor achiziţiilor publice". Mai mult, prin înfiinţarea acestor firme, s-a creat practic o modalitate de a fi angajaţi un număr important de oameni, pe salarii mai bune decât salariile din primărie, oameni care, în cea mai mare parte a lor, vor fi probabil o armată pentru următoarele campanii electorale, pentru partidul de guvernământ.

"Sigur că sunt o modalitate de a satisface clientela politică şi economică a PSD în Bucureşti", a opinat Buşoi.

La rândul său, consilierul PNL Ciprian Ciucu a reamintit că, deşi Gabriela Firea a invocat modelul vienez atunci când a anunţat înfiinţarea Holdingului Municipal, în capitala austriacă există doar şapte companii care au fost înfiinţate de-a lungul a zeci de ani.

"Practic, să înfiinţezi 22 de companii, să le dai 200 de milioane de euro dintr-o dată, nu are precedent în istoria managementului public. Riscul este major. (...) Modelul pe care l-am adoptat după anii '90 să mergem cu servicii publice pe operatori privaţi, care au experienţă, care au tradiţie, este acum total abandonat şi ne întoarcem la acel model care e invalidat în 30 de ani de tranziţie: companii de stat căpuşate şi politizate", a declarat Ciucu.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne