Bombardiere americane zboară deasupra teritoriului revendicat de Beijing în Marea Chinei de Sud

Două bombardiere strategice americane au zburat joi deasupra teritoriului revendicat de regimul comunist chinez în Marea Chinei de Sud.
Bombardier strategic american B-1B.
Bombardier strategic american B-1B. (Wikipedia.org)

Forţa aeriană a Statelor Unite a precizat, într-o declaraţie publicată vineri, că operaţiunea desfăşurată joi de cele două bombardiere B-1B a urmărit să apere dreptul SUA de a zbura prin ceea ce Washingtonul consideră a fi teritoriu internaţional.

China revendică majoritatea Mării Chinei de Sud, unde Vietnamul, Taiwanul, Filipine, Malaezia şi Brunei au propriile lor revendicări, deşi la scara mai mică.

SUA, o putere extra-regională, îi susţine pe reclamanţii rivali ai Chinei şi trimite în mod regulat avioane şi nave în regiunea disputată pentru a semnala că ignoră pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Duminica trecută, distrugătorul cu rachete ghidate USS Stethem a navigat în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul Insulei Triton din Arhipelagul Paracel, aflat în contestata Mare a Chinei de Sud. Beijingul a trimis nave şi avioane de luptă în zonă şi a declarat că operaţiunea navei americane a fost neautorizată şi provocatoare.

Înainte de zborurile efectuate joi, cele două bombardiere au participat la un exerciţiu aerian comun împreună cu avioane de luptă japoneze în Marea Chinei de Est, unde există o altă dispută teritorială între China şi Japonia. Acesta a fost primul exerciţiu desfăşurat în comun de forţele aeriene americane şi japoneze pe timp de noapte.

Preşedintele american Donald Trump a încercat să curteze Beijingul, dar administraţia sa continuă de asemenea o politică de nerecunoaştere a suveranităţii Chinei asupra teritoriilor din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe