Bizar: Revolte în Maldive, din cauza unor deţinuţi politic

Protest în Maldive, 2 februarie 2018.
Protest în Maldive, 2 februarie 2018. (Captură Foto)

Maldive, care găzduieşte una dintre cele mai importante baze militare din Oceanul Indian, Diego Garcia, a declarat luni stare de urgenţă după ce protestele legate de închiderea unor deţinuţi politic au scăpat de sub control.

Forţe înarmate ale poliţiei au atacat manifestanţi, în timp ce forţele de securitate au arestat foşti şefi de stat şi foşti lideri politici după ce preşedintele Abdulla Yameen a refuzat să respecte o decizie a Curţii Supreme de a elibera deţinuţi.

Decizia lui Yameen a generat furie în Maldive şi în afara ţării, iar SUA se află printre statele care l-au avertizat pe preşedintele ţării insulare să respecte legea şi democraţia.

Totuşi, aliaţii preşedintelui Yameen susţin că unii politicieni încearcă să dea jos guvernul prin eliberarea prizonierilor. Ei au respins decizia Curţii Supreme privind eliberarea acelor deţinuţi politic, generând un val de proteste încurajate de foşti lideri politici.

Luni seara, forţe de securitate loiale preşedintelui Yameen au năvălit la Curtea Supremă şi au înconjurat locuinţele unor foşti lideri politici care s-au opus deciziei preşedintelui ţării.

Casa Albă a avertizat Maldivele că lumea observă cu atenţie şi a cerut să accepte sistemul de justiţie.

Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe a precizat într-o declaraţie: “America este alături de poporul din Maldive. Guvernul şi armata ţării trebuie să respecte legea, libertatea de exprimare şi instituţiile democratice. Lumea observă cu atenţie”.

Surse din mass media locală independentă au declarat că forţele de ordine au folosit spray cu piper asupra manifestanţilor, după ce un fost preşedinte a cerut oamenilor să iasă pe străzi împotriva guvernului actual.

Fostul preşedinte Mohamed Rasheed, care se află împreună cu alţi 8 deţinuţi politic în închisoare în ciuda ordinului Curţii Supreme de a fi eliberaţi, a declarat că starea de urgenţă este “echivalentă cu o declarare a legii marţiale în Maldive”.

Poliţia a intrat cu forţa în locuinţa unui alt presedinte, Maumoon Abdul Gayoom.

El a afirmat: “Niciunei persoane din Maldive nu i se cere, şi nu ar trebui, să urmeze acest ordin ilegal”.

De asemenea, poliţia l-a arestat pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. Un al doilea judecător de la Înalta Curte a fost imediat arestat după ce Guvernul a declarat stare de urgenţă, precizează dcnews.ro.

Un comunicat de presă publicat de guvern a precizat că starea de urgenţă este o “etapă neobişnuită”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe