Birmania: UE a revocat definitiv toate sancţiunile, cu excepţia embargoului asupra armelor

Un grup al drepturilor omului din Statele Unite sustine că a documentat atrocităţile larg răspândite comise de armata birmaneză împotriva minorităţii etnice Chin a ţării. În foto, un băiat de etnie Chin refugiat din Birmania in New Delhi.
Un grup al drepturilor omului din Statele Unite sustine că a documentat atrocităţile larg răspândite comise de armata birmaneză împotriva minorităţii etnice Chin a ţării. În foto, un băiat de etnie Chin refugiat din Birmania in New Delhi. (TENGKU BAHAR / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană a revocat în mod definitiv sancţiunile comerciale, economice şi individuale din Birmania, cu excepţia embargoului asupra armelor. Anunţul a fost făcut de către cei 27 de miniştri de externe reuniţi luni în Luxemburg, relevă TM News.

"Uniunea Europeană speră să deschidă un nou capitol în relaţiile sale cu Birmania, printr-un parteneriat stabil", a declarat şeful diplomaţiei europene.

Condusă cu o mână de fier de regimul militar, din 1962, această ţară foarte săracă din Asia de Sud-Est a început să se deschidă spre lume după alegerile din toamna anului 2010. Sancţiunile au fost suspendate în aprilie 2012 pentru a da un semnal de încurajare a reformelor iniţiate de guvernul Thein Sein, care a venit la putere un an mai devreme. În timpul vizitei sale la Bruxelles luna trecută, Thein Sein a cerut în mod oficial o ridicarea a sancţiunilor. După dublarea volumului de ajutor pentru dezvoltare, care în 2012-2013 va ajunge la 200 de milioane de euro, UE îşi propune să lanseze un acord bilateral privind investiţiile în ţara din Orientul Îndepărtat. Catherine Ashton, şeful politicii externe a UE, va merge înainte de sfârşitul anului în Birmania, însoţită de comisarul Industriei, Antonio Tajani.

Rezultatul acestei ridicări a sancţiunilor este o explozie a investiţiilor şi a turismului, deşi există încă zone extinse controlate de gherile etnice pe care şi le-au format statele autoproclamate independente. După decenii de luptă, guvernul a convenit, cu unele din aceste state rebele, încetarea focului într-un focar mai complicat decât cel din Balcani, în care 135 de triburi şi opt mari etnii îşi împart ţara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe