"Bine că n-au recurs la documentele de la Auschwitz" - Cum se apără Jandarmeria: Imagini cu intervenţii dure în SUA şi UE

Modul în care Jandarmeria Română încearcă să îşi justifice acţiunile de la intervenţia în forţă din Piaţa Victoriei, soldată cu sute de victime a stârnit un adevărat val de indignare în spaţiul public.
Jandarmi la protest
Jandarmi la protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"În continuare, vă prezentăm modul de intervenţie al forţelor de ordine publică din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în situaţii de restabilire a ordinii de drept", a scris joi, pe pagina oficială de Facebook, Jandarmeria, postând un material video cu intervenţii dure împotriva manifestanţilor.

Printre imaginile din materialul video sunt unele care aparţin canalului Russia Today - oficina de propagandă a Kremlinului.

Demersul de PR făcut de Jandarmerie a declanşat o explozie de revoltă pe reţeaua de socializare. Vă prezentăm mai jos câteva dintre comentariile cetăţenilor (cele mai blânde vă asigurăm) în speranţa că conducătorii Jandarmeriei vor reuşi să înţeleagă cât de deteriorată este credibilitatea instituţiei în spatiul public.

- "Bine că nu au recurs la documentele de la Auschwitz.."

- "M-am uitat de 2 ori la filmuleţul ăla şi tot n-am văzut oameni cu mâinile ridicate să fie bătuţi sau pulane peste faţă, sper că nu plătesc persoana care se ocupă de PR....."

- "De la intervenţia din piaţa Tiananmen nu au?"

- "Mai sunt şi filme cu arderea cărţilor din 1933 sau cu eliberarea lagărului de la Dachau. Nu contează contextul şi ce stă în spatele filmului, contează dacă ajută propagandei".

- "În filmul acesta nu reiese absolut deloc nevoia de a gaza, bate oameni cu mâinile ridicate, de a vâna oameni pe bulevardele Bucureştiului până la 2 noaptea. Chiar nu vă e ruşine?"

- "Dar filmuleţe cu taxiul cu turişti israelieni aveţi? Sau poate cele două filmuleţe în care doi cetăţeni sunt loviţi cu bastonul în cap fără a fi făcut nici măcar un gest agresiv? Pe alea când ameninţaţi presa sau când le spargeţi telefoanele?"

- "Gazarmeria, chiar nu aveţi pic de onoare şi ruşine? Sunteţi mândri de ceea ce faceţi şi de sângele de pe hainele pe care le purtaţi?"

- "De ce nu i-aţi reţinut pe cei care aruncau cu mobilier stradal şi care dărâmau gradurile? În schimb aţi aruncat cu gaze pe întreg perimetrul".

- "Am fost protestatar acolo. N-am aruncat cu o piatră. Sau un pet. N-am fost violent, n-am împins jandarmi. M-aţi ţinut numai în gaze 7 ore. De luptă, interzise prin convenţie internaţională. Aveţi nişte vânduţi care vă conduc, iar voi vă purtaţi ca nişte slugi. Doare? Foarte bine, aşa trebuie. Iar noul comandant, tot din Teleorman? Adică altă slugă, nu? V-aţi p..t pe noi şi pe haina militară, băieţi, şi într-o zi veţi plăti, nu vă faceţi griji. DA!"

- "Cădeţi în penibil. Măcar în ultimul ceas arătaţi că aveţi onoare. Dacă mai ştiţi ce e aia".

- "Terminaţi cu prostiile! Şi Parchetul Militar a spus că nu este justificată intervenţia voastră brutală! Şi chiar dacă s-a aruncat în voi cu pietre, puteaţi să îi extrageţi pe ăia care au aruncat! În plus aveaţi echipament de protecţie, se putea arunca aşa în voi 24 de ore fără să păţească unul din voi ceva! Orice aţi spune voi, să gazaţi 100.000 oameni pentru 30-50 de oameni care să spunem că au aruncat cu pietre în voi... NU AVEŢI NICI O SCUZĂ!"

- "Nu vă e ruşine să mai ieşiţi cu filmuleţe din astea?!? V-a trebuit o săptămână să găsiţi 12 min de filmare în care abia dacă am văzut câteva pietre, restul erau sticle de apă! Plus că se vede cum reacţionaţi doar la astea, la instigatorii voştri ce aruncau cu pietre sau au dat foc nu v-aţi băgat să-i săltaţi! Sunteţi penibili!"

- "NU v-aţi făcut datoria de a preveni aceste violenţe (extragerea agresivilor), NU aţi restaurat liniştea şi pacea, ci aţi creat haos şi panică. NU v-aţi apărat semenii (femeile, copii, bătrânii paşnici) NU MERITAŢI RESPECT pentru ordinele care le-aţi executat de la superiorii voştri fără a pune "umanitatea" pe primul plan. (nu sunteţi toţi în aceeaşi oală, dar v-aţi pătat respectul ca organizaţie, pentru nişte infractori). Fără a aduce jigniri/injurii, deşi mulţi jandarmi din acea seară le merită pentru că NU şi-au respectat JURĂMÂNTUL, procedura şi Regulile interioare. (cum să loveşti un om cu bastonul în cap sau peste faţă?)".

- "Şi totuşi, nu vă e ruşine? În jurul minutului 9, când aveaţi în faţa zeci de oameni agresivi, NU AŢI FĂCUT NIMIC! Nu văd butelii de gaze, nu văd vreo grenadă, nu văd nimic! Îi aveţi izolaţi, toţi la un loc şi staţi pe loc! În schimb la început când erau câţiva derbedei şi zeci de mii de oameni paşnici, daţi cu tot ce aveţi în dotare. Cum vine asta? Incredibil cât de jos aţi ajuns. Păcat de jandarmii de bună credinţă care sunt umiliţi acum din cauza politicului şi a conducerii. Ruşine, bă!"

- "Să baţi amărâţi pe stradă poate oricine, când e înarmat, în haită, tânăr şi în putere. Dar dacă nu aţi fost în stare să izolaţi câteva elemente perturbatoare (ulterior fiind dovedit că acestea aparţineau unei galerii de fotbal şi nu aveau legătură cu ce se întâmplă acolo), cum ne puteţi demonstra că vă puteţi face datoria de a proteja oamenii nevinovaţi în faţa unor eventuale acte de terorism în viitor?"

- "Răspunsul acesta să îl daţi şi cancelarului Austriei, preşedintelui israelian. Daţi dovadă de lipsă de neuroni, logică şi cam tot ceea ce defineşte fiinţa umană. Nici nu ştiu cum aţi reacţiona în cazul unui război dacă aşa aţi reacţionat în faţa unor huligani care aruncau cu pietre. Vai de capul vostru (...)!"

- "Sincer...nu stiu dacă să râd sau să tremur de nervi! sunteţi penibili...şi mizerabili în acelaşi timp! aveţi curaj să vă negaţi vinovăţia din seara aia uitându-vă în ochii copiiilor voştri?!?!? Posibil să aveţi pentru că nu ştiţi ce este aceea demnitate şi respect de sine... ruşine să vă fie (...)."

Vă invităm să urmăriţi materialul video postat de Jandarmerie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne