Bibi promite să împiedice realizarea unui acord nuclear între Iran şi Occident

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. (Dan Balilty-Pool / Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis din nou că va face tot ce poate pentru a împiedica realizarea unui acord nuclear între Iran şi grupul de ţări P5 1.

“Vom continua să acţionăm în vederea prevenirii realizării acordului cu Iranul – un acord care reprezintă un pericol pentru noi, pentru vecinii noştri şi pentru întreaga lume”, a declarat Netanyahu miercuri, după ce s-a întâlnit cu preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Premierul israelian a făcut aceste afirmaţii în condiţiile în care, joi, a fost lansată o nouă serie de discuţii la nivel ministerial în oraşul elveţian Lausanne în legătură cu programul nuclear iranian.

Netanyahu, al cărui partid de dreapta Likud a câştigat în mod surprinzător 30 din cele 120 de locuri în Parlamentul israelian în cadrul alegerilor legislative de săptămâna trecută, a anunţat de asemenea decizia sa de a reface legăturile cu SUA, care au fost afectate în ultimele luni de poziţia Israelului faţă de discuţiile nucleare iraniene.

Administraţia Obama mai este supărată şi pentru faptul că Netanyahu a acceptat invitaţia republicanilor de a se adresa în 3 martie în Congresul SUA, cu două săptămâni înaintea alegerilor naţionale israeliene fără o consultare prealabilă a Casei Albe. În discursul său din Congresul american, premierul israelian a avertizat legiuitorii americani în privinţa pericolului unui Iran nuclear şi a cerut Statelor Unite să nu încheie un acord nuclear final cu Teheranul, care s-ar putea dovedi a fi un pericol pentru întreaga lume într-un viitor apropiat.

Teheranul şi grupul P5 1 (Rusia, China, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) doresc să ajungă la un acord cuprinzător şi final până la 1 iulie 2015, când expiră un termen limită autoimpus.

Într-un alt gest de apropiere faţă de comunitatea internaţională şi de teamă să nu îşi piardă un aliat de nădejde în Consiliul de Securitate al ONU, premierul israelian a declarat că nu se opune înfiinţării unui stat palestinian, adăugând doar că “circumstanţele trebuie să se schimbe.”

Noua poziţie a lui Bibi în privinţa statului palestinian este diferită de cea din ajunul alegerilor din Israel, când premierul israelian a declarat că nu va permite crearea unui astfel de stat dacă va fi ales din nou.

Mai mult, Netanyahu este pus la zid de către grupurile de drepturile omului şi comunitatea internaţională pentru promisiunea sa electorală de a continua procesul construirii de aşezări în Ierusalimul de Est.

Palestinienii doresc un stat în Fâşia Gaza, în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, teritorii capturate de Israel în cadrul războiului arabo-israelian din 1967.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe