Băsescu: sare în ochi adaptarea Legii Educaţiei la lipsa de moralitate a lui Ponta

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, că nu toate cele 97 de modificări ale Legii Educaţiei sunt greşite, însă multe dintre acestea sunt. Şeful statului a dat ca exemplu „degradarea ideii de doctorat”, care reflectă adaptarea legii la lipsa de moralitate a premierului Victor Ponta.

„Ordonanţa cumulează 97 de modificări. Nu trebuie spus că toată Legea Educaţiei a fost distrusă. Chiar ieri am văzut patru universităţi care-şi închid funcţionarea, 134 specializări care nu mai sunt permise, alte patru universităţi, sub supraveghere. Deci, a rămas un miez al principiilor Legii Educaţiei, un miez sănătos şi valabil. Însă, spre exemplu, e deranjantă degradarea din nou a ideii de doctorat. Eu nu am, pentru că mi-am dat seama ce înseamnă, aş fi putut să îl iau la fel de uşor ca Ponta. Primul lucru care-ţi sare în ochi e adaptarea legii la lipsa de moralitate a lui Ponta. A plagiat şi spune că se poate face doctorat şi la fără frecvenţă. Doctoratul e o chestiune de cercetare adâncă. Nu putem să îl facem prin corespondenţă sau la fără frecvenţă. Asta arată dispreţul lui Ponta pentru acest tip. De asta l-a luat plagiind”, a declarat şeful statului.

O altă problemă remarcată de Traian Băsescu este visul mai vechi al fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu de a vedea studenţi fără bacalaureat în universităţi.

„Apoi, visul mai vechi al lui Andronescu de a vedea studenţi fără BAC în universităţi. Această prevedere e rezultatul succesului mafiei din educaţie. Nu universităţile de stat sunt cele care s-au bătut pentru aşa ceva, 'Spiru Haret' probabil că a făcut-o. Trebuie să lucrăm la cauză, pregătirea tinerilor care dau bacalaureatul. Universităţile care vor face aşa ceva (vor accepta studenţi care nu au luat BAC-ul - n.r.) vor fi universităţi a căror diplomă nu va conta. Asta înseamnă să păcălim aceste generaţii de tineri”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a atras atenţia şi asupra prevederii legate de patrimoniu, despre care spune că este un vis vechi al unor universităţi private din Bucureşti, ca cei care au fondat universitatea să poată deveni proprietari ai patrimoniului, în contextul în care toată dezvoltarea s-a făcut pe banii studenţilor, pe taxele lor.

Doctoratul e o chestiune de cercetare adâncă. Nu putem să îl facem prin corespondenţă sau la fără frecvenţă

„O prevedere mai mult decât alarmantă - transferul la administraţia locală al patrimoniului şcolilor. Acesta este patrimoniu public, nu poate deveni o soluţie de comercializare. Patrimoniul Educaţiei trebuie securizat. În detrimentul educaţiei nu trebuie tolerată nicio afacere. Nu trebuie făcut rabat la calitate de dragul afacerii. E un cost pe care-l plătim pe urmă. Ai o sesiune în vară, una în toamnă. Dacă nu, ai un an înainte să te pregăteşti. BAC-ul trebuie revalorizat. Bacalaureatul nu poate fi un examen oarecare. Un absolvent cu diplomă de BAC este un om util”, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a afirmat că se uită la universităţile private, aproape toţi primarii sunt lectori, profesori... iar „grupul de interese care susţine modificările este un grup egoist, le susţine pentru el, nu pentru creşterea prestigiului educaţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne