Băsescu: CSAT se va întruni pe 3 septembrie pe tema Summitului NATO

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)

După ce a făcut o declaraţie de presă pe tema situaţiei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, la Palatul Cotroceni, că următoarea şedinţă a CSAT se va desfăşura pe 3 septembrie, neavând ca subiect Ucraina, ci pentru a pregăti Summitul NATO.

”Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summitului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

La întrebarea dacă va mai avea şedinţe de lucru pe tema Ucrainei, şeful statului a menţionat că va mai avea astfel de şedinţe, în componenţa reuniunii de joi.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a accentuat că acest lucru intră în atribuţiile preşedintelui.

Întrebat dacă este necesară convocarea CSAT în urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României, "s-ar impune" convocarea CSAT.

"Va trebui să examinăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confirmarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate. (...) Preşedintele Ucrainei, domnul Poroşenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situaţia pare a fi extrem, extrem de gravă. Nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse, în primul rând de stopare a oricărui sprijin, ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul dezescaladării. Nu asta e direcţia în care se merge", a declarat Titus Corlăţean în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologii din R. Moldova şi Ucraina.

Şeful diplomaţiei româneşti a mai precizat că regimul de sancţiuni stabilit la nivelul comunităţii euroatlantice este în continuare "extrem de justificat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne