Băsescu ar vota şi mâine legea eutanasierii câinilor vagabonzi

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu ar promulga "fără reţineri" legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament. Şeful statului va aştepta însă decizia Curţii Constituţionale (CCR) care urmează să se pronunţe asupra textului de lege, contestat de un grup de parlamentari.

Întrebat de presă ce opinie are despre legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân aprobată pe 10 septembrie în Parlament, Băsescu a răspuns:

"În forma în care a trecut prin Parlament, o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general", a răspuns şeful statului.

"Forma" în care a trecut prin Parlament legea prevede că maidanezii ridicaţi de pe străzi vor fi ţinuţi în adăposturile primăriilor timp de 14 zile lucrătoare, după care autorităţile locale pot dispune eutanasierea lor dacă nu mai dispun de fonduri pentru a le asigura patrupedelor hrană şi adăpost.

Băsescu a precizat insă că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale legată de Legea câinilor maidanezi.

Nu are încotro. Volens - nolens, va aştepta. Legea nu şi-a urmat circuitul firesc, Parlament- Cotroceni, în vederea promulgării, ci a fost deturnată către CCR.

Un grup de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD şi PDL au atacat luni, 16 septembrie, la Curtea Constituţională (CCR) proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Senatorii PP-DD, care afirmă că iniţiativa contestării legii le aparţine, au explicat că vor să evite un "Auschwitz al câinilor", vor să evite ca românii să se transforme, în ochii Uniunii Europene, în torţionari ai câinilor vagabonzi:

"Cei mai mulţi [semnatari ai contestaţiei către CCR] au fost de la PP-DD şi asta ne arată încă o dată că suntem oamenii cei mai sufletişti şi care avem o soluţie europeană, repet, pentru ca în România să nu mai fie picior de câine vagabond pe stradă pentru a ne pune viaţa în pericol, dar în acelaşi timp nu vrem să fim catalogaţi ca o ţară de oameni fără suflet care eliminăm o specie care ne este inferioară. Până la urmă pentru drama lui Ionuţ şi pentru celelalte drame tot oamenii sunt de vină şi nu animalele", a declarat Vochiţoiu.

"Nu vreau să miroasă ca la Auschwitz a carne arsă, ci vreau să găsim pe banii pe care trebuie să-i luăm înapoi de la cei care i-au furat şi pe banii pe care i-a alocat, banii noştri, soluţii să ne punem vieţile la adăpost şi în acelaşi timp România să rămână o ţară fără câini vagabonzi" a mai declarat deputatul PP-DD

Cu două săptămâni înainte ca deputaţii să trimită legea eutanasierii câinilor la CCR, Ionuţ Anghel, un copil de 4 ani, a fost ucis de câini maidanezi în apropierea parcului Tei din Bucureşti. Imediat după moartea lui Ionuţ, preşedintele se pronunţase public pentru iniţierea unui demers care să rezolve problema acestor animale fără stăpân.

Băsescu şi câinii

Băsescu a încercat să rezolve problema câinilor şi cât a fost primar. A reuşit doar parţial, fiind aprig criticat şi contestat de ONG-uri şi de o parte dintre cetăţeni, pentru programul de strângere şi eutanasiere a animalelor pe care l-a derulat în 2001-2002.

În anul respectiv au fost strânşi 90.000 de câini de pe străzi, din care doar 6.500 au fost adoptaţi, restul fiind eutanasiaţi.

În 2003, campania lui Băsescu a fost oprită de Guvernul PSD, care a spart Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASA) în şase filiale, pe sectoare, iar strângerea câinilor a încetat.

În perioada 2004-2006, ASA a revenit în subordinea municipalităţii şi a beneficiat de un buget de două milioane de euro.

În 2004, Traian Băsescu a fost reales primar al Capitalei şi a revenit în forţă cu programul de eutanasiere a câinilor fără stăpân, declarând: "Dacă în 2004 avem puţin mai puţini câini decât în 2000, îi asigur [pe bucureşteni – n.r.] că-n 2008 nu vom avea câini fără stăpân " Referindu-se la campania de eutanasiere a câinilor, Băsescu spunea: "Reiau programul din 2000-2001, care a fost blocat, şi-l reiau cu toată duritatea".

Nu a mai apucat. În 2004 Băsescu a fost ales preşedinte al României. La primărie au venit, pe rând, Razvan Gheorghe Murgeanu, interimar pentru 5 luni, Adriean Videanu şi Sorin Oprescu.

Iar programele iniţiate de Băsescu au "murit" încet-încet. În 2011, Bucureştiul se lăuda cu 3 hingheri la 50.000 de câini. Având în vedere creşterea numărului de câini, s-au luat măsuri şi personalul s-a suplimentat. În 2013, Bucureştiul avea 4 hingheri şi peste 60.000 de câini.

La sfârşitul lunii august, cu doar câteva zile înainte ca Ionuţ să fie sfâşiat de câini, Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor se "lăuda" că, în perioada 18-21 august, a curăţat Bucureştiul de ... 91 de câini. Din cei peste 60.000.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne