Bárcenas a prezentat în faţa notarului lista donatorilor şi receptorilor din Partidul Popular (revista presei spaniole)

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas.
Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, acum anchetat pentru corupţie şi deturnare de fonduri, a prezentat în faţa unui notar o listă cu donaţiile şi plăţile făcute în rândul formaţiunii conservatoare. Cotidienele spaniole aduc, vineri, din nou în atenţia publicului scandalul controversatului fost trezorier care aruncă îndoieli de corupţie asupra partidului de guvernământ.

Cotidianul El Pais scrie că Bárcenas a prezentat, sub declaraţie notarială, o listă cu donaţiile şi plăţile din PP, vreme de 15 ani. Potrivit cotidianului spaniol, documentul se numeşte 'raport al faptelor' şi a fost prezentat notarului, către autentificare, după ce Audienţa Naţională a fost informată cu privire la conturile pe care acesta le deţine în Elveţia.

De cealaltă parte, cotidianul ABC observă că Bárcenas a declarat de fapt în faţa notarului că banii lui nu provin de la Partidul Popular. Cu o lună înainte de a-i fi descoperite conturile din Elveţia, Bárcenas a declarat astfel că banii provin din vânzarea unor tablouri, şi din afaceri imobiliare. Iniţial, mai consemnează cotidianul spaniol, Bárcenas a ascuns originea banilor, şi nu a răspuns solicitărilor băncii care îi cerea informaţii asupra activităţii sale.

După ce banca elveţiană a dezvăluit faptul că Bárcenas deţinea conturi în această ţară şi a informat instanţa din Madrid cu privire la aceste fapte, fostul trezorier a declarat în faţa notarului că el controla un cont al donatorilor şi plăţilor făcute în Partidul Popular, notează cotidianul La Vanguardia.

Un document notarial al lui Bárcenas ameninţă PP, anunţă la rândul său şi cotidianul catalan El Periodico. Fostul trezorier a prezentat în luna decembrie lista cu numele donatorilor şi receptorilor banilor în PP, iar formaţiunea de guvernământ aşteaptă acum declaraţiile fostului senator, de luni, în faţa Audienţei Naţionale, mai scrie publicaţia citată.

Cotidienele La Razon şi ABC scriu vineri pe prima pagină şi despre cum s-a încheiat dezbaterea parlamentară asupra stării naţiunii, scoţând în evidenţă faptul că premierul Mariano Rajoy a ieşit mai puternic din confruntarea cu liderul opoziţiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba.

Deputaţi socialişti importanţi au exprimat critici dure, iar fostul ministru al apărării şi fostă contracandidată a lui Rubalcaba la candidatura pentru şefia executivului, Carme Chacon, a afirmat că 'Rubalcaba a acţionat ca un toreador prost, iar taurul s-a ridicat'. În plus, socialiştii se confruntă cu o nouă problemă cu colegii catalani, după ce liderul acestora l-a atacat pe rege şi a cerut abdicarea în favoarea prinţului Felipe, după cum aminteşte cotidianul spaniol citat.

Rajoy iese mai puternic dintr-o dezbatere asupra stării naţiunii care s-a îndreptat împotriva guvernului. Potrivit ABC, şeful executivului de la Madrid a mărturisit că se simte însă îngrijorat de faptul că datele pozitive ale economiei spaniole nu ajung la toţi spaniolii.

Cotidianul El Mundo publică vineri pe prima pagină extrase din spusele liderului catalan Oriol Junqueras (Stânga Republicană Catalană). Acesta susţine că 'Spania va pierde Catalonia aşa cum a pierdut Cuba, Portugalia şi Olanda' şi că, dacă nu va fi organizat un referendum cu privire la autodeterminare (plănuit pentru 2014, n.r.), vor avea loc alegeri regionale anticipate în Catalonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe