Barack Obama plasează 'agresiunea rusă' pe locul doi pe lista ameninţărilor la adresa securităţii globale; Moscova reacţionează

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a enumerat trei ameninţări principale la adresa securităţii mondiale la ora actuală, menţionând în următoarea ordine virusul Ebola, 'agresiunea' Rusiei în Europa şi ofensiva jihadiştilor în Siria şi Irak, într-un discurs susţinut miercuri la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU, relatează Ria Novosti.

'În timp ce noi ne-am reunit aici, virusul Ebola face ravagii în Africa de Vest, agresiunea Rusiei în Europa aminteşte de o epocă când naţiunile mari călcau în picioare naţiunile mici în urmărirea propriilor ambiţii teritoriale, iar cruzimea teroriştilor în Siria şi Irak ne împinge să scrutăm în inima întunericului', a declarat şeful administraţiei americane.

Denunţând agresiunea Rusiei în Europa, inclusiv 'anexarea' Crimeii de către Moscova şi sprijinul acesteia pentru separatiştii proruşi în Ucraina, Obama a subliniat cu toate acestea lupta împotriva extremismului ca o prioritate a eforturilor internaţionale în prezent, remarcă agenţia rusă de presă.

Moscova a reacţionat imediat la atribuirea locului doi pe lista ameninţărilor la securitatea globală, prin vocea ministrului său de externe Serghei Lavrov, prezent de asemenea la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

'În ceea ce priveşte discursul preşedintelui Obama, am luat notă că Rusiei i-a fost atribuit locul secund printre ameninţările la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Pe primul loc a plasat Ebola, pe locul secund ,,agresiunea rusă,, şi abia pe locul trei Statul Islamic şi ceilalţi terorişti', a indicat Lavrov, într-o declaraţie pentru ITAR-TASS.

'Un al aspect ce mi s-a părut straniu de asemenea a fost că preşedintele SUA a spus de mai multe ori că lumea a devenit mai liberă şi mai sigură, chiar nu mi-am dat seama dacă vorbea serios', a mai adăugat şeful diplomaţiei ruse.

'Aceasta este viziunea americană asupra lumii, expusă de preşedintele Obama; a subliniat de mai multe ori excepţionalismul său şi al ţării sale', a mai spus Lavrov, remarcând că aceasta este opinia ţării care are stipulat în doctrina securităţii sale naţionale dreptul de a folosi forţa la propria discreţie, fără niciun fel de autorizaţie din partea Consiliului de Securitate al ONU sau oricăror acte juridice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe