Avionul malaezian dispărut: Căutarea continuă după ce au fost găsite două obiecte rupte

Ceea ce ar putea fi uşa avionului dispărut
Ceea ce ar putea fi uşa avionului dispărut (Captură Internet)

Se crede că au fost găsite primele posibile rămăşiţe ale avionului dispărut vineri seara deasupra Mării Chinei de Sud: două obiecte rupte ale avionului ce ar fi fost văzute dintr-un avion vietnamez. Zona este situată in largul insulei Tho Chu, între apele teritoriale vietnameze şi malaeziene. În această zonă a Mării Chinei de Sud au fost văzute şi cele două dâre de carburant. Din cauza întunericului căutările vor continua luni dimineaţa. La căutarea avionului participă echipe din China, Vietnam, Malaezia, Filipine, Singapore şi Statele Unite.

"Am primit informaţii de la un avion vietnamez spunând că au găsit două obiecte rupte, care par a fi cele ale unei aeronave, situate la aproximativ 90 de km la sud-vest de Tho Chu Island", a declarat un oficial anonim de la Comitetul Naţional pentru căutare şi salvare, agenţiei de ştiri AFP.

La acest moment autorităţile din Malaezia iau în calcul ipoteza unui atentat terorist şi cercetează identităţile a 4 pasageri consideraţi suspecţi, 2 având paşapoarte false. Interpolul a declarat duminică despre paşapoartele furate că "Nimeni nu a verificat baza noastră de date, ne îngrijorează faptul că două persoane au putut să urce într-o aeronavă cu paşapoarte false", a spus secretarul general Ronald K. Noble.

Potrivit surselor militare există o posibilitate reală ca avionul să se fi întors din drum. Două pete de combustibil, una lungă de 10 kilometri, alta de 15 kilometri, au fost văzute in apele din largul Vietnamului, în zona unde aparatul de zbor a fost dat dispărut, însă nu se ştie cu certitudine dacă acestea aparţin avionului dispărut.

Avionul, un Boeing 777-200ER, a dispărut de pe radare, vineri, la două ore de la decolarea din Kuala Lumpur spre Beijing, fără niciun semnal de alarmă. Avionul transporta 227 de pasageri şi avea un echipaj format din 12 membri. Trei sferturi dintre pasageri erau originari din China. Restul, din alte ţări asiatice, din Australia, Europa şi Statele Unite.

Zborul MH730 a părăsit Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing, la 00:41 ora locală sâmbătă (16:41 GMT, vineri). Dar contactul radio a fost pierdut la 17:30 GMT, undeva între Malaezia şi Vietnam.

Avionul avusese o avarie la o aripă in 2012, au declarat oficialii companiei Malaysia Airlines într-o conferinţă de presă ţinută duminică dimineaţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe