Avioane de luptă turceşti “hărţuiesc” elicopterul premierului elen Tsipras

Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Getty Images)

Două avioane de vânătoare turceşti au hărţuit marţi elicopterul Chinook care îi transporta pe premierului grec Alexis Tsipras şi pe şeful forţelor armate elene, amiralul Evangelos Apostolakis, de pe insuliţa Ro către insula Rodos, a precizat publicaţia Kathimerini.

Avioanele turceşti, zburând la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, i-au cerut pilotului elicopterului grec, care se afla în acele momente la altitudinea de aproximativ 460 de metri, să furnizeze detalii privind zborul, potrivit unor surse ale apărării.

Pilotul i-a informat imediat pe premierul Tsipras şi pe amiralul Apostolakis şi a alertat forţa aeriană elenă, care a trimis două avioane de vânătoare în zonă.

Anterior, într-un discurs ţinut în aceeaşi zi pe insula Kastellorizo din sud-estul Mării Egee, Tsipras a afirmat că Grecia îşi va apăra principiile “în orice fel va fi posibil ... şi nu va ceda niciun centrimetru din teritoriul” său, făcând o aparentă referire la recentele provocări lansate de Turcia.

“Vecinii noştri nu se comportă întotdeauna în maniera potrivită a unor vecini buni”, a precizat Tsipras cu ocazia inaugurării a două unităţi de desalinizare pe insulă, notând totuşi că a trimis Ankarei “un mesaj de cooperare şi coexistenţă paşnică, dar şi de fermitate”.

După confruntare, avioanele turceşti s-au retras, însă unii au precizat cu sarcasm că, în condiţiile în care lumea se află în cumpănă din punct de vedere geopolitic sau din oricare alt motiv, ar fi suficientă doar moartea unui arhiduce austriac sau a unui premier elen pentru a face ca lucrurile să meargă mai departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe