Austria ia în considerare repatrierea aurului său

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

După Venezuela, Germania, Olanda, Elveţia şi zvonurile privind Belgia, lista ţărilor care doresc să îşi repatrieze aurul s-a mărit, după ce Austria a declarat că ia în considerare o astfel de măsură.

Austria are 280 de tone de aur dintre care 17% sunt păstrate în Viena, 80% la Londra în Banca Marii Britanii iar 3% se află în Elveţia.

Tribunalul austriac pentru audit susţine că Banca Centrală ar trebui să analizeze riscul impus de depozitarea a 80% din rezervele sale de aur la Banca Marii Britanii, adăugând că Banca Austriei ar trebui să diversifice locaţiile de depozitare şi partenerii cu care are contracte.

Această măsură din partea Austriei survine după ştirile privind posibila repatriere a aurului belgian, urmate de cele privind recenta cerere pentru repatrierea aurului francez făcută de partidul Frontul Naţional şi apoi de veştile privind repatrierea de luna trecută a aurului olandez de la New York Federal Reserve.

Aceste acţiuni recente de repatriere a aurului au loc după cereri similare formulate de alte ţări care îşi păstrează aurul în afara graniţelor lor, incluzând Germania, Elveţia şi Venezuela (cu o repatriere finalizată).

De asemenea, Oesterreichische Nationalbank (OeNB) a declarat că se va crea o strategie cu privire la administrarea rezervelor de aur, examinându-se şi costurile implicate de aceste măsuri.

Această serie de cereri pentru repatrierea aurului evidenţiază importanţa pe care o are acest metal devenit capital de rezervă,în condiţiile unei instabilităţi financiare accentuate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie