Aurul nu are valoare intrinsecă

Lingouri de aur la Banca Naţională Maghiară din Budapesta, noiembrie 2011
Lingouri de aur la Banca Naţională Maghiară din Budapesta, noiembrie 2011 (Attila Kisbendek / AFP / Getty Images)

Observarea preţului aurului a devenit nimic mai mult decât un joc pentru unii investitori, în timp ce alţi aşteaptă sfârşitul bull market1-ului pentru aur. De asemenea, mai sunt şi cei care acţionează ca şi cum toată viaţa şi bunăstarea lor depinde de suişurile şi coborâşurile preţului aurului.

Mulţi dintre investitorii încăpăţânaţi refuză să înţeleagă că "valoarea aurului ca investiţie necesită o estimare globală a cererii psihologice şi monetare din viitor comparativ cu acum. Este, în esenţă, imposibil să te mulţumeşti cu orice nu e aproape de precizie... Previziunile specifice referitoare la preţul aurului sunt, de fapt, acţiuni cu final imprevizibil", potrivit unui articol recent care discută previziunile preţului aurului de pe site-ul Live Gold Prices.

Ceea ce mulţi nu par să înţeleagă este că aurul nu are o valoare intrinsecă, nu aduce niciun profit, cum ar fi dividendele, şi dacă nu există o cerere pe piaţă, aurul va sta inactiv într-un seif.

"Problema cu preţul aurului, şi sunt sigur că mulţi nu vor fi de acord cu acest lucru, este că nu există nicio valoare intrinsecă, alta decât cumpărători şi vânzători. Valoarea aurului... se bazează doar pe cerere, iar cererea poate fi o fiară nestatornică", susţine articolul de pe Live Gold Prices.

Atunci de ce oamenii aleargă, în loc să meargă încet, după aur? Unele persoane din Europa s-au înscris pe o listă de aşteptare pentru momentul în care aurul va fi disponibil, în ciuda incertitudinii. Dacă preţul aurului va scădea, pierderile vor fi foarte mari în cazul în care ar trebui vândut.

"Preţul aurului este destul de volatil. Ca atare, investitorii trebuie să ia în considerare dacă se pot descurca cu volatilitatea aurului", se apreciază într-un articol de pe site-ul Advisor Perspectives.

Predicţiile preţului aurului sunt o ştiinţă inexactă

"Nu voi prezice niciodată cu exactitate unde cred că se va situa preţul aurului în luna, anul sau decada următoare", potrivit articolului de pe Live Gold Prices.

Previziunile preţului aurului pe bull sau bear2 market se bazează pe economie, care nu este o ştiinţă exactă. Conform mai multor site-uri web, economia include încercarea de a prezice viitorul.

Deşi sunt utilizaţi de mulţi experţi financiari în previziunile lor, o serie de indicatori, cum ar fi inflaţia, vânzările, şomajul şi produsul intern brut, sunt doar nişte predictori şi, din acest motiv, sunt failibili.

"Una dintre cele mai mari mituri despre economie este faptul că reprezintă studiul matematicii şi al banilor. Nu asta reprezintă. Definiţia economiei este studiul comportamentului uman, punct", menţionează un alt articol de pe Live Gold Prices, care discută previziunile preţului aurului.

Articolul precizează că problema de a lua prea în serios a prognozelor şi previziunilor şi de a acţiona în conformitate cu acestea este că investitorii pot pierde totul până să realizeze că piaţa a intrat într-un declin semnificativ sau este pe punctul de a se prăbuşi.

Mai multe articole sugerează că investitorii nu ar trebui să se debaraseze complet de previziuni şi prognoze, dar ar trebui să privească piaţa ca un întreg, urmărind îndeaproape mişcările ce ar putea afecta o investiţie.

Valorile economice sunt doar instrumente, şi, ca atare, toate previziunile nu trebuie luate prea în serios. Nimeni nu ar trebui să se arunce cu capul înainte într-o investiţie, fără o înţelegere adecvată a riscului pe care îl implică.

"Doar prin înţelegerea modului în care se stabilesc preţurile, pot investitorii să depăşească faza numerelor fanteziste şi a jocului de noroc cu anumite portofolii. Şi o parte din înţelegerea modului în care preţurile se formează reprezintă înţelegerea faptului că preţurile aurului pur şi simplu nu pot fi prezise cu exactitate", recomandă articolul de pe Live Gold Prices.

Aruncând o privire mai atentă aurului

"Astăzi, sentimentele de creştere/scădere cu privire la aur sunt nepotrivite. Creşterea include punctele forte ale prezervării şi protecţiei, iar scăderea se referă la preţul ridicat", sugerează un articol din martie de pe site-ul Seeking Alpha.

Potrivit experţilor de pe piaţa de aur, preţul actual al aurului nu este determinat de exploatarea aurului sau de cât de mult aur există încă în subteran. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că preţul aurului nu determină cantitatea de aur exploatat, având în vedere costul de extracţie.

Părerea comună a mai multor experţi este că investitorii şi speculatorii stabilesc preţul actual al aurului.

Alţii strâmbă din nas când se gândesc la investitori şi speculatori, subliniind "manipularea flagrantă a preţurilor aurului de către guvernele şi instituţiile financiare majore la nivel mondial, în ultimii mai mulţi ani, într-un efort de a salva sistemul de monede fiduciare, care au fost impuse forţat întregii populaţii a lumii", după cum se menţionează într-un articol din 2000 de pe site-ul Gold-Eagle.

Unii experţi financiari sugerează că metodele de evaluare utilizate pentru valoarea acţiunilor sau obligaţiunilor sunt de prisos când vine vorba de evaluarea fluctuaţiilor preţului aurului. De asemenea, atunci când se compară valoarea aurului cu o serie de alte metale preţioase, care au o utilizare industrială semnificativă, aurul pare a fi mult supraevaluat.

"Un motiv pentru care unii investitori se tem de aur este acela că e dificil să i se acorde o valoare", potrivit unui articol de pe site-ul Seeking Alpha.

Perspective istorice

În iulie, Consiliul Mondial al Aurului şi-a actualizat raportul privind deţinerile de aur din lume, cu informaţii oficiale de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar recunoaşte că raportul său nu este exact pentru că nu toate ţările şi-au raportat exploataţiile de aur către FMI. Tabelul indică faptul că, în prezent, guvernele lumii deţin 31.347,3 tone de aur la suprafaţă. Dintre acestea, Statele Unite ale Americii deţin 8.133,5 tone, urmate fiind de Germania, cu 3.396,3 tone.

Site-ul de cercetare indică faptul că la nivel mondial există între 120.000 şi 140.000 de tone de zăcământ de aur. Estimările sugerează că circa 40 la sută din aurul din lume nu a fost extras, şi că doar aproximativ 2.600 de tone se extrag anual.

Preţul aurului a atins cele mai înalte niveluri de până acum în cursul acestui secol. La începutul acestui secol, în anul 2000, media cumulată a preţurilor aurului a fost de 279,11 dolari. Până în 2005, preţul mediu cumulat al aurului a ajuns la 444,74 dolari. Apoi, până în 2010, a ajuns la 1.224,53 de dolari. În 2011, media cumulată a fost de 1.571,52 de dolari.

Anul acesta, preţul aurului a atins nivelul cel mai înalt, de 1.781,00 dolari, pe 28 februarie. De atunci, preţul aurului a scăzut, înregistrând o mişcare ascendentă ocazională pe 16 iulie, când a ajuns la 1.589,75 dolari.

Atenţia trebuie să cadă asupra cuvântului "speculez", când se citeşte următorul citat dintr-un articol de pe 10 iulie din Seeking Alpha: "Speculez că comerţul cu metale preţioase va continua să scadă în timpul săptămânii viitoare".

Articolul sugerează o serie de factori care ar putea opri creşterea din nou a preţului aurului, dar cei mai mulţi dintre ei se bazează pe specularea dacă anumiţi factori s-ar putea sau nu întâmpla, cum ar fi modificările balanţei comerciale, creşterea sau scăderea indicelui preţurilor producătorilor din SUA şi paritatea dolarului SUA faţă de alte valute, în special euro.

Alţii sunt de acord cu articolul din Seeking Alpha, dar îl privesc dintr-o perspectivă diferită: "Aurul nu se află pe bull market. El se află pe o piaţă inactivă începând din septembrie 2011", în conformitate cu un alt articol de pe site-ul Seeking Alpha.

1 bull market - o piaţă bursieră ce se caracterizează printr-o tendinţă durabilă de creştere a cursurilor;

2piaţă bursieră ce se caracterizează printr-o tendinţă durabilă de scădere.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie