Atac al militanţilor islamişti în Groznîi soldat cu cel puţin 10 morţi



Militanţii islamişti au atacat Casa Presei din capitala cecenă Groznîi, 4 decembrie 2014.
Militanţii islamişti au atacat Casa Presei din capitala cecenă Groznîi, 4 decembrie 2014. (Captură Foto)

Cel puţin şapte militanţi islamişti şi trei ofiţeri de poliţie au fost ucişi în capitala cecenă Groznîi, după un atac asupra Casei Presei în primele ore ale zilei de joi.

Agenţia de ştiri Interfax l-a citat joi pe Ramzan Kadirov ca afirmând că alţi câţiva militanţi, care ar fi fost blocaţi într-o şcoală din centrul capitalei, au fost de asemenea lichidaţi de forţele antitero.

Luptele, desfăşurate în ajunul discursului anual adresat naţiunii de către preşedintele rus Vladimir Putin, au declanşat speculaţii pe Twitter în legătură cu posibilele implicaţii politice ale violenţelor. Mai multe mesaje online au susţinut că au fost zărite elicoptere în centrul Moscovei iar coloana prezidenţială a lui Putin s-ar fi oprit în Kremlin în mijlocul nopţii.

Militanţii au ocupat aşa zisa Casă a Presei din Groznîi – o clădire care găzduieşte mai multe entităţi media cecene – în primele ore ale zilei de joi, lucru confirmat de Kadirov pe contul său de Instagram.

Estimările iniţiale ale anvergurii violenţelor şi a numărului forţelor militante au fost destul de diferite, Kadirov spunând că numărul atacatorilor de la Casa Presei fiind de aproximativ 5 sau 6 oameni, în timp ce grupurile islamiste au susţinut că sute de luptători au purtat lupte în jurul oraşului.

Fotografiile postate online de rezidenţii din Groznîi au arătat incendii la etajele superioare ale clădirii presei, şi un fum puternic în zonă. De asemenea, înregistrările video au surprins o maşină cuprinsă de flăcări – despre care locuitorii au susţinut că este o maşină de poliţie lovită de o explozie – iar în oraş se puteau auzi schimburi de focuri.

Kadirov a căutat să minimalizeze violenţele, spunând pe Instagram că conflictul s-a iscat atunci când o patrulă a poliţiei rutiere a oprit o maşină ai cărei pasageri au deschis focul, ucigând trei ofiţeri.

El a promis că militanţii vor fi prinşi până dimineaţa şi a susţinut că situaţia din oraş rămâne de altfel “calmă”, dar a avertizat locuitorii capitalei cecene să nu îşi părăsească locuinţele.

“Toate discuţiile despre militanţii care aleargă prin oraş sunt absolut false”, a spus Kadirov pe Instagram, adăugând că luptătorii “s-ar putea să fi venit dintr-o altă regiune”. De asemenea, el a susţinut că niciunul dintre grupurile “care ar putea fi capabile de un astfel de atac” nu au mai rămas în republica din Caucazul de Nord.

Cecenia a fost zguduită de două războaie separatiste sângeroase, începând cu mijlocul anilor 1990, între rebelii locali şi forţele guvernamentale ruse. Kadirov, un susţinător al Kremlinului, conduce republica din 2007.

Grupul islamic Vilayat Noxciyco, ai cărui membri se descriu drept “mujahedini [luptători jihadişti] ai Emiratului Caucaz”, şi-a asumat responsabilitatea pentru acest atac.

“În prezent se desfăşoară lupte”, a declarat grupul într-un material video postat pe Youtube. “Mulţi mujahedini au intrat în oraş. Acesta este un act de retribuţie ... şi vom lupta până la moarte.”

La scurt timp după aceea, contul grupului de pe cea mai mare reţea socială a Rusiei, vkontakte, a fost blocat dar mesajul său a fost repostat de alţi utilizatori pe reţelele sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe