Armele ETA şi Târgul telefoniei mobile de la Barcelona, în atenţia presei spaniole

(RAFA RIVAS / AFP / Getty Images)

Membrii organizaţiei separatiste basce ETA şi-au luat înapoi armele inventariate şi au promis să nu le folosească, scriu luni cotidienele spaniole, potrivit declaraţiilor făcute în faţa Audienţei Naţionale de către membrii grupului de inspectori internaţionali. În plus, ziarele spaniole anunţă pentru luni deschiderea Târgului internaţional al telefoniei mobile de la Barcelona, înainte de care prinţul Felipe de Asturias a lăudat colaborarea instituţională, iar şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a vorbit despre 'Catalonia, o veche naţiune a Europei'.

Membrii ETA şi-au luat înapoi armele pe care spun că nu le vor mai folosi, după filmarea materialului video, constată cotidianul El Pais. Partidul Popular susţine că această comisie de inspectori 'lucrează pentru ETA' în vreme ce şeful executivului regional basc, Inigo Urkullu, o sprijină, mai scrie cotidianul spaniol citat. Acesta consemnează cum s-au petrecut faptele: organizaţia teroristă a luat legătura cu grupul de inspectori prin intermediul unei scrisori anonime. La rândul lor, inspectorii susţin că 'este o veritabilă şansă pentru pace'.

Cotidianul El Mundo notează, de asemenea, că ETA a rămas cu armele şi a promis să nu le mai folosească. Cei doi terorişti care apar în materialul video în care se face inventarul armelor sigilate au arătat micul arsenal într-un apartament din Toulouse, iar inspectorii nu au obţinut decât un 'angajament verbal' cu privire la scoaterea din folosinţă a armelor. Potrivit cotidianului El Mundo, inspectorii internaţionali au dat asigurări că 'vor să colaboreze cu justiţia', pentru că 'sunt profesionişti cu experienţă şi cred că există o veritabilă şansă pentru pace'.

Urkullu sprijină la Madrid teatrul ETA, după cum apreciază situaţia cotidianul ABC. Acesta consideră că şeful executivului regional basc s-a întâlnit cu aşa-numiţii 'inspectori' ai farsei ETA. Teroriştii şi-au luat armele după ce au filmat materialul video, consemnează şi acest cotidian spaniol.

Prinţul Felipe a lăudat în faţa lui Artur Mas colaborarea instituţională, relatează cotidianul La Vanguardia, după ce moştenitorul tronului Spaniei a vorbit despre spaniolă şi catalană deopotrivă ca despre 'limbile noastre' la cina de dinaintea inaugurării Târgului internaţional al telefoniei mobile de la Barcelona. La rândul său, şeful executivului regional catalan a prezentat Barcelona drept 'capitala unei vechi naţiuni europene'.

Cotidianul La Razon mai observă că prinţul Felipe i-a primit pe participanţii la congres lăudând cooperarea instituţională, în vreme ce Artur Mas le-a urat bun venit în 'Catalonia, o veche naţiune europeană'.

Despre marea întâlnire a mobilului care revoluţionează Barcelona scrie şi cotidianul catalan El Periodico. La Târgul la care sunt aşteptaţi 1.800 de expozanţi, în centrul atenţiei se află telefoanele mobile de marcă şi brăţările inteligente. Publicaţia citată mai remarcă faptul că la cina de bun-venit, prinţul Felipe a lăudat cooperarea dintre statul spaniol şi Catalonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe