Argentina: 'Grevă' împotriva cumpărăturilor, în semn de protest faţă de creşterea preţurilor

(B2M Productions / Getty Images)

Consumatorii argentinieni, organizaţi prin intermediul reţelelor de socializare, au convocat începând de marţi 'o grevă' a cumpărăturilor din supermarketuri şi hipermarketuri, timp de 24 de ore, pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor şi împotriva 'speculatorilor'. Inflaţia sufocă ţara, unde preţurile la bunurile de consum au înregistrat o creştere de 7,2% în primele luni ale anului, informează miercuri ziarul ABC.

'Pentru a ne apăra drepturile, salariile şi buzunarele, decretăm grevă cumpărăturilor', a scris pe pagina sa de Facebook Uniunea Consumatorilor Argentinieni (UCA), care îi încurajează pe cetăţeni să rămână în case sau să cumpere de la magazinele mici.

'Vom dovedi că suntem uniţi şi că ne putem apăra drepturile, salariile şi buzunarele în faţa supermarketurilor, care îşi bat joc de noi şi de guvern şi care nu respectă cele convenite în programul 'Preţuri cumpătate'', notează UCA în comunicat.

În ianuarie, guvernul preşedintei Cristina Fernández a pus în aplicare programul 'Preţuri cumpătate', care stabileşte valorile pentru două sute de produse de bază şi de consum masiv, mai ales alimente, pentru anul 2014.

După primele denunţuri ale consumatorilor, guvernul a anunţat că va impune amenzi de până la 1,3 milioane de pesos (170.000 de dolari) marilor lanţuri alimentare care nu respectă programul convenit. Ultimele date oficiale arată că, până acum, Departamentul Comerţului Interior din Argentina a aplicat amenzi supermarketurilor în valoare totală de 535.000 de euro şi a închis două lanţuri din localitatea La Plata pentru nerespectarea măsurilor.

Totuşi, cei de la UCA insistă că există supermarketuri care 'nu oferă listele cu preţuri la intrare, nu trec preţurile pe produse sau nu le afişează la rafturi, oferă fructe de cea mai proastă calitate, carne cu multă grăsime, iar atunci când nu există un produs, ori nu îl înlocuiesc, ori îl schimbă cu unul din aceeaşi marcă'.

'Să le arătam forţa noastră de consumatori şi să ne facem respectaţi ca cetăţeni', conchide comunicatul organizatorilor grevei cumpărăturilor, care speră să li se alăture cât mai mulţi cetăţeni ai ţării. Prin programul 'Preţuri cumpătate', guvernul încearcă să stăvilească inflaţia care afectează Argentina, unde preţurile la produsele de consum au înregistrat o creştere de 7,2% în primele luni ale anului.

Devalorizarea bruscă a monedei naţionale peso în luna ianuarie, care a ajuns la 22 %, a provocat o creştere generalizată a preţurilor pe care executivul încearcă să o înfrâneze prin intermediul unor acorduri cu diferite sectoare economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe