Aplicarea amenzilor pentru românii care încă nu au reuşit să trimită facturile în sistemul e-Factura ar putea fi amânate

Marcel Boloş
Marcel Boloş (Facebook/BolosIoanMarcel)

Ministerul Finanţelor ia în calcul extinderea perioadei pentru care nu se aplică sancţiuni celor care nu respectă termenul de trimitere a facturilor în sistemul RO e-Factura, a anunţat joi, ministrul de resort, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe referitoare la perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pentru 2024.

“Luăm în calcul extinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi. Este o dovadă de bună credinţă din partea noastră”, a precizat Boloş la evenimentul organizat de News.ro.

De asemenea, ministrul a afirmat că în modulul RO e-Factura există “indicatori specifici” pentru identificarea lanţurilor de firme care încearcă eludarea plăţii către bugetul de stat.

“Ce nu se ştie este că în proiectul de Ordonanţă, care sper să intre săptămâna viitoare, a fost în dezbatere publică, cu reorganizarea ANAF, se vor reînfiinţa, sau înfiinţa structurile judeţene de anti-fraudă. E foarte important ca activitatea economică ilicită să nu fie combătută din birourile regionale, adică de la distanţă. Nu, nu mai putem merge aşa! Trebuie să fie echipele prezente la faţa locului pentru că cei care sunt certaţi cu legea din acest punct de vedere să fie şi puşi la punct. Dar respectul nostru rămâne pentru cei care-şi plătesc impozitele şi taxele şi chiar nu vreau să-i deranjăm şi să avem o atitudine faţă de ei necinstită”, a adăugat el.

Reamintim în acest context că noul an a debutat cu un haos general în mandatarea sistemului RO e-Factura, pe lângă seria de noi taxe şi impozite aplicate operatorilor economici şi plătitorilor de TVA. Contabilii s-au declarat complet copleşiţi de situaţie, încercând să suplinească, prin sfaturi şi postări pe reţelele de socializare, lipsa de informare prealabilă completă şi timpurie pe care ar fi trebuit să o facă Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor, relatează Ziare.com.

Nicoleta Banciu este expert contabil şi administrator al unui grup dedicat de Facebook cu peste 34.000 de utilizatori unde oameni de rând care au de-a face cu sistemul RO e-Factura cer zilnic ajutorul contabililor activi pe grup pentru a naviga sistemul informatic şi a prezentat publicaţiei citate doar câteva dintre situaţiile în care mecanismul gândit de ANAF nu reuşeşte să facă faţă cererilor.

Potrivit expertului, de la probleme tehnice de navigare a Spaţiului Privat Virtual (SPV) la anumite cazuri specifice care pur şi simplu nu au fost integrate în sistem, lăsând în aer întregi categorii de contribuabili, până la cadrul legislativ care nu le permite oamenilor să înţeleagă când sunt sau nu pasibili de amendă în cazul unei abateri sau a unei lacune tehnice a platformei, realitatea de la firul ierbii a sistemului RO e-Factura este radical diferită de cea a guvernanţilor.

Sistemul naţional de facturare electronică din România a devenit obligatoriu pentru toate persoanele impozabile stabilite în ţară, indiferent de statutul lor de plătitori de TVA, pentru toate tranzacţiile efectuate pe teritoriul României, cu câteva excepţii minore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie