Andrei Năstase face o ofertă Maiei Sandu: Dacă refuză, se retrage

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a propus marţi partidului condus de Maia Sandu ca Andrei Năstase să fie candidatul comun al forţelor anti-oligarhice la funcţia de preşedinte, în timp ce PAS să-i revină dreptul de a înainta premierul în urma alegerilor anticipate.
Candidatul la prezidenţiale PPDA, Andrei Năstase
Candidatul la prezidenţiale PPDA, Andrei Năstase (facebook.com / AndreiNastase)

Dacă această ofertă nu va fi acceptată, atunci Andrei Năstase se va retrage din cursă, iar PPDA urmează să susţină candidatul PAS în cadrul alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, se arată într-un comunicat de presă semnat de biroul politic al PPDA. Termenul limită până când Platforma aşteaptă răspunsul PAS este data de 13 octombrie, orele 14.00.

„Am fost în permanenţă promotorii consolidării forţelor democratice şi anti-oligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună atât pentru alegerile prezidenţiale, cât şi cele parlamentare anticipate. Am considerat ca o soluţie bună pentru forţele democratice, dar şi pentru ţară ar fi să mergem în aceste alegeri cu un singur candidat al partidelor declarate anti-oligarhice, iar decizia să fie luată într-un termen rezonabil, în baza unor criterii obiective, consacrate de organizare şi desfăşurare a unei campanii electorale eficiente. Ne-am asumat în faţa cetăţenilor acest lucru şi ne vom respecta angajamentul, chiar dacă mecanisme importante de identificare a candidatului la funcţia de preşedinte cu cele mai mari şanse şi capacităţi de a câştiga alegerile prezidenţiale, sugerate de experţi naţionali şi internaţionali, nu au fost acceptate de partenerii de dialog, iar în consecinţă decizia a fost îndelung amânată”, afirmă conducerea Platformei.

Liderii PPDA consideră că sondajele nu sunt un instrument suficient pentru desemnarea candidatului comun „în pofida faptului că, potrivit ultimelor studii sociologice, Andrei Năstase, este pe un trend ascendent şi cel mai bine poziţionat faţă de contracandidaţii puterii şi opoziţiei geopolitice”.

Potrivit formaţiunii politice, „pe lângă riscul vicierii rezultatelor chestionării celor 1000 – 1500 de cetăţeni din ţară, inclusiv prin linşaj mediatic şi răspândirea unor materiale denigratoare cu scopul de a influenţa rezultatul studiului, sondajele nu iau în considerare opţiunile electorale ale circa unui milion de cetăţeni plecaţi la muncă peste hotare. Acestea lasă loc de interpretare prin numărul ridicat de indecişi şi prezintă doar o imagine de moment, fără a ţine cont de dinamica campaniei electorale şi capacitatea concurenţilor de a-i face faţă”.

„Cu regret constatăm că partenerii noştri au respins mecanismele suplimentare de identificare a candidatului unic, propuse de Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”. În prezent am ajuns în situaţia în care amânarea deciziei de desemnare a candidatului unic este păguboasă şi pune în pericol nu doar eficienţa campaniei electorale a acestuia, dar şi şansa ţării la schimbarea mult aşteptată de cetăţeni”, menţionează PPDA.

În acest context, partidul condus de Andrei Năstase propune Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) colaborarea forţelor democratice şi anti-oligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună ce ar viza atât alegerile prezidenţiale, cât şi cele parlamentare anticipate. Aceasta ar presupune desemnarea lui Andrei Năstase în calitate de candidat unic la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, Partidului Acţiune şi Solidaritate revenindu-i dreptul de a înainta candidatul la funcţia de Prim-Ministru.

Reacţia Maiei Sandu la comunicatul PPDA nu s-a lăsat aşteptată. „Trăim momente decisive pentru ţara noastră. Iată de ce este important să păstrăm calmul şi împreună să luăm decizii raţionale”, a scris preşedintele PAS pe Facebook.

Pe aceeaşi reţea de socializare, specialistul în spaţiul post-sovietic Armand Goşu, scria recent că ”doar sondajele nu sunt suficiente pentru desemnarea candidatului unic al dreptei pro-europene şi anti-oligarhice la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. E nevoie şi de alte criterii. Timp mai este foarte puţin. Miza este enormă. Din păcate proiectul tandemului nu pare să prindă contur... Dacă vor rata, cei doi lideri ai noii generaţii de politicieni de la Chişinău vor fi făcuţi vinovaţi de eşuarea tentativei de eliberare a Moldovei din captivitatea oligarhică, spre satisfacţia lui Plahotniuc şi a Bucureştiului. Ar fi trist ca aici să se încheie două cariere politice, a Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, care se anunţau extrem de promiţătoare”.

Reamintim că primul sondaj realizat de IRI (Internaţional Republican Institute) a arătat că Maia Sandu şi Andrei Năstase ar fi la egalitate, cu 13% din voturi, în fruntea clasamentului aflându-se liderul socialist, Igor Dodon cu 30%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe