Andreea Paul Vass: Băncile trebuie convinse că este nevoie să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii

Băncile trebuie convinse să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii şi că măsurile prudenţiale la care apelează nu fac altceva decât să fie o piedică în dezvoltarea firmelor, a declarat, miercuri, în cadrul Forumului IMM, Andreea Paul-Vass, consilierul primului ministru.

"Băncile trebuie convinse că este nevoie să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii, iar măsurile prudenţiale ale acestora reprezintă cea mai mare piedică în dezvoltarea IMM-urilor. Să nu uităm că antreprenorii au reuşit să înfiinţeze într-un an de criză cu mai mult de 30.000 de firme decât fuseseră desfiinţate. Important este că nu au renunţat. Antreprenoriatul nu are vârstă, nu trebuie să uităm acest lucru. Combinaţia dintre creştere şi inovare se dovedeşte explozivă. Apetitul românilor pentru antreprenoriat ne încadrează în fruntea Europei. Avem nevoie ca micile idei de azi să se transforme în marile idei de mâine", a afirmat Vass, care deţine şi titlul de ambasadoare a IMM-urilor din România.

Potrivit oficialului Guvernului, printre problemele cu care se confruntă sectorul IMM din România se află evaziunea fiscală, concurenţa neloială, dar şi birocraţia fiscală.

"Evaziunea fiscală, concurenţa neloială, gradul prea redus de specializare, birocraţia fiscală, protecţia intelectuală, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă IMM-urile din România. Acestea au nevoie de un mediu de afaceri dinamic şi competitiv, nu de umilinţă. Cei care gonesc după profit, adică patronii, gonesc şi după prosperitatea noastră. Cu cât avem taxe şi impozite mai mici şi mai simple cu atât mai bine. Vreau să subliniez că sunt un suport important pentru micii întreprinzători. Am convingerea că o creştere economică se va baza pe un număr mare de companii mici", a explicat Andreea Paul-Vass.

Prima ediţie a Forumului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România a debutat miercuri la Bucureşti, în cadrul centrului expoziţional Romexpo. Evenimentul se va derula pe parcursul a trei zile, în perioada 14-16 martie 2012.

Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) a anunţat, la jumătatea lunii februarie, că, în 2012, va derula opt programe naţionale destinate IMM, cu un buget total de aproximativ 116 milioane lei (circa 26,728 milioane euro).

Alocarea bugetară pentru anul 2012 pentru implementarea programelor naţionale pentru IMM-uri este cu 60% mai mare faţă de anul 2011, fapt care se datorează măririi bugetului alocat pentru Programul Kogalniceanu pentru IMM, de la 24 milioane lei în 2011, la 70 milioane lei în 2012. Programul poate veni în anul 2012 în sprijinul a 12.000 de IMM-uri.

Din acest an, trei noi instituţii bancare s-au alăturat Programului, în completarea celor 10 deja existente. Este vorba despre Libra Bank, Piraeus Bank şi Banca Comercială Română.

De asemenea, Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri va fi operaţional începând cu 15 februarie 2012, cu un buget de 21 milioane lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne