“Americanul” surpriză din echipa de Cupa Davis a României

Andrei Pavel în Buenos Aires, 4 martie 2011
Andrei Pavel în Buenos Aires, 4 martie 2011 (JUAN MABROMATA / AFP / Getty Images)

România a pierdut cu 0-5 meciul cu Olanda, din zona euro-africană a Cupei Davis la tenis, cauza principală a înfrângerii reprezentând-o conflictul dintre conducerea FR Tenis şi cei mai importanţi jucători români, care au refuzat convocarea până nu se revine asupra demiterii antrenorului Andrei Pavel.

Puşi în imposibilitatea de a alinia cei mai buni jucătorii, oficialii federali au apelat pentru partidele de simplu la Petru Alexandru Luncanu (443 ATP), Andrei Dăescu (680 ATP) şi Darius Brăguşi (942 ATP), jucători situaţi departe de topul mondial.

Una dintre surprizele acestei echipe a reprezentat-o Andrei Dăescu, un tenisman care se află pe tabloul de onoare al istoriei Universităţii Oklahoma din SUA ca fiind primul sportiv al instituţiei care reuşeşte să devină vicecampion al Statelor Unite ale Americii.

Totodată, jucătorul, în vârstă de 24 de ani, a devenit şi primul român care realizează o astfel de performanţă pe tărâm american. Dăescu este mândru de faptul că unul dintre antrenorii săi din SUA a fost John Roddick, nimeni altul decât fratele şi fostul antrenor al celebrului tenisman Andy Roddick.

Tot mai mulţi tineri tenismeni preferă să părăsească România şi să se pregătească în Statele Unite ale Americii, profitând de bursele pe care le primesc din partea universităţilor de peste Ocean. La Universitatea Oklahoma s-a aflat o adevărată „legiune” românească, cu Dăescu, Ionuţ Beleleu, Ana Maria Constantinescu şi antrenorul secund Silviu Tănasoiu, căsătorit cu Anda Perianu, o altă tenismană din ţara noastră care a ales America. Tehnicianul este cel care l-a descoperit pe Andrei şi i-a propus să urmeze cursurile universităţii din Oklahoma, beneficiind de o bursă de studii a cărei valoare era de aproximativ 30.000 de dolari pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport