Ambasadorul Siriei în Irak devine primul diplomat de rang înalt care se alătură opoziţiei

Ambasadorul Siriei în Irak s-a alăturat opoziţiei şi le cere tuturor înalţilor oficiali de la Damasc şi militarilor să facă acelaşi lucru, relatează BBC News.

Nawaf Fares este primul diplomat sirian de rang înalt care abandonează guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Decizia intervine la numai o săptămână după ce un general sirian important, dintr-o familie puternică apropiată lui Assad, a trecut de partea opoziţiei.

Fares a confirmat faptul că s-a alăturat opoziţiei într-un comunicat transmis de al-Jazeera. Având în spate drapele ale militanţilor sirieni, el a citit declaraţia potrivit căreia demisionează atât din funcţia de ambasador al Siriei în Irak, cât şi din partidul de guvernare, Baath.

"Le cer tuturor membrilor formaţiunii să facă acelaşi lucru, pentru că regimul l-a transformat într-un instrument pentru a oprima poporul şi a elimina aspiraţiile la libertate şi demnitate", a spus el.

"Anunţ că din acest moment sunt de partea revoluţiei poporului din Siria, poziţia naturală în aceste circumstanţe dificile prin care trece Siria", a adăugat el.

Fares a fost numit ambasador la Bagdad în 2008.

Potrivit BBC, această măsură afectează puternic regimul Assad. Cu atât mai mult cu când Fares este şi liderul tribului sunnit Uqaydat, carea controlează zona de graniţă cu Irakul. Această regiune a devenit o bază importantă a rebelilor şi a fost bombardată puternic în ultimele săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe