Ambasadoarea SUA în Varşovia: Israelul ar trebui să ceară scuze Poloniei în disputa privind Holocaustul

Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher
Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher (Getty Images)

Ambasadoarea SUA în Varşovia a afirmat miercuri că Israelul ar trebui să ceară scuze Poloniei în cadrul disputei între cele două ţări privind Holocaustul, după ce ministrul israelian interimar de Externe, Israel Katz, a afirmat că “mulţi polonezi” au colaborat cu naziştii, potrivit Reuters.

Disputa, iniţial declanşată de rapoarte media care au sugerat că premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a acuzat pe polonezi de complicitate la Holocaust, s-a adâncit luni după comentariile făcute de Katz, care i-a etichetat de asemenea pe polonezi ca fiind antisemiţi.

Remarcile lui Katz a determinat Polonia să se retragă dintr-un summit planificat în Israel între membrii Grupului de la Vişegrad, din care mai fac parte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

Întrebată dacă ministrul Katz ar trebui să îşi ceară scuze, ambasadoarea americană Georgette Mosbacher a precizat că remarcile sale impun o “scuză”.

Mosbacher a susţinut că ea consideră că doi aliaţi puternici precum Israelul şi Polonia “nu ar trebui să folosească acel tip de retorică. Suntem prea importanţi unii pentru ceilalţi pentru a nu rezolva aceste probleme”.

Polonia a găzduit una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din lume înaintea celui de-al doilea război mondial, însă o mare parte dintre membrii aceştia au murit în Holocaust.

Katz este membru al partidului de dreapta al lui Netanyahu – Likud – care, în prezent, conduce în sondaje înaintea alegerilor naţionale din Israel programate pentru luna aprilie.

Netanyahu, al cărui birou a susţinut că remarcile sale iniţiale au fost interpretate greşit, s-a confruntat cu un val de critici în Israel deoarece în opinia unora, acesta face eforturi să atragă de partea sa aliaţi din centrul Europei cu preţul revizuirii istoriei Holocaustului şi a muşamalizării antisemitismului.

Biroul lui Netanyahu a precizat într-o declaraţie că premierul, care se afla în Varşovia pentru o conferinţă organizată de SUA pe tema Orientului Mijlociu, a fost citat eronat de ziarul The Jerusalem Post, care a publicat apoi o ştire corectată.

La rândul său, adjunctul ministrului israelian de Externe, Tzipi Hotovely, de asemenea membru al partidului Likud, a declarat miercuri că există polonezi care au cooperat cu naziştii şi unii care au salvat evrei.

“Nu poate fi învinuită întreaga naţiune poloneză pentru Holocaust. Polonia este una dintre cele mai prietenoase ţări cu Israelul. Înţelegerile dintre noi şi Polonia încă rămân în vigoare”, a precizat el într-un interviu la postul de radio Reshet Beit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe