Amatorii de folclor au avut parte de un program bogat de muzică populară

(Madalina Hubert /The Epoch Times)

Vizitatorii Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au avut parte săptămâna aceasta de un program bogat de muzică populară, în care au răsunat numai cântece de dragoste. Concertul cu genericul „De dragoste, de primăvară”, a întrunit artişti, interpreţi, folclorişti cunoscuţi din ţară.

În cadrul programului au evoluat interpreţi cunoscuţi precum Veta Ghimpu-Munteanu, Marina Filipovici, Doina Arsenie, Maria Meşină, surorile Cibotaru, Arsenie Botnaru, ş.a. Aceştia au încântat publicul cu piese populare vechi, de dragoste, şi au venit cu mesaje şi urări de bine cu ocazia primăverii.

La fel, pe parcursul manifestaţiei culturale, organizatorii au împărţit mărţişoare sub formă de bentiţe, aşa cum se făceau cu mult timp în urmă. Potrivit folcloriştilor, aceste mărţişoare nu erau destinate ca să fie purtate în piept, ci fiecare putea să aleagă locul potrivit pe care şi-l doreşte. Deseori, spun aceştia, fetele îl purtau la gât, iar flăcăii pe mână.

Concertul „De dragoste, de primăvară” a devenit o tradiţie şi este organizat în fiecare an, pentru a 5-a oară consecutiv, la începutul lunii martie. Anul acesta, concertul a fost preconizat, aşa cum se obişnuia, pentru 1 martie însă vremea rece le-a dat peste cap desfăşurarea concertului deoarece sala muzeului era prea rece. „Fie şi un program la mijloc de martie, de primăvară, de dragoste, să ne încărcăm cu optimism şi să intrăm acum în programele pascale”, a spus organizatoarea Dina Vrăjmaşu, interpretă de folclor, solistă a ansamblului „Tălăncuţa”

Programul muzical este organizat în fiecare an de Clubul Interpreţilor, Folcloriştilor, Etnografilor şi Amatorilor de Folclor (CIFEAF). Menirea acestui club este de a culege şi de a transmite valorile tradiţionale populare. „Promovarea folclorului, încurajarea recitalurilor de muzică autentică, acesta este scopul clubului. La noi vin cei care au un repertoriu valoros, au ceva autentic şi ei trebuie susţinuţi să revină, şi merită să revină, pentru că au talent”, a conchis Dina Vrăjmaşu, fondatoarea clubului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe