Alpinism: O echipă românească a cartografiat noul traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori (5109 m)

Pădure
Pădure (Andrei Popescu / Epoch Times Romania)

În premieră, o echipă românească a cartografiat pe GPS un nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori (5109 metri) din Uganda, după ce gheţarul Stanley, parte importantă a vechiului traseu, a scăzut mai bine de 600 metri în ultimii 10 ani, fiind astăzi imposibil de escaladat, se precizează într-un comunicat remis joi.

Expediţia condusă de David Neacşu, primul alpinist român care a urcat pe Everest, la care au participat 5 membri din cadrul Asociaţiei Oxigen a avut trei obiective, toate atinse: măsurarea nivelului gheţarului Stanley, cartografierea unui nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori şi atingerea vârfului Marguerita (5109 metri).

,,Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnica şi este cu 40 de minute mai lungă decât vechiul traseu. Deşi, din această cauză, traseul a fost mai greu de escaladat decât în anii precedenţi, expediţia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea vârfului Marguerita", a declarat David Neacşu.

,,Pentru noi, cei din Asociaţia Oxigen, vârful Marguerita este unul dintre cele mai înalte vârfuri pe care le-am escaladat. A fost un traseu dificil, cu obstacole fizice dar şi psihice cauzate de răul de înălţime. Cu toate acestea am reuşit să escaladăm vârful şi să cartografiem în acelaşi timp un nou traseu care va fi folosit de toţi alpiniştii care vor vrea să încerce acest traseu de acum înainte.

Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul înconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul.

Principala cauză sunt activităţile noastre şi cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre" a adăugat Sorin Delivasile, preşedintele Asociaţiei Oxigen, o organizaţie non-profit destinată promovării spiritului ecologic şi sensibilizării tinerilor în problemele de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport