Alexei Navalni va candida la preşedinţia rusă în 2018

Într-o mişcare neaşteptată pentru unii, binecunoscutul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalni a anunţat că va candida la funcţia de preşedinte. Vladimir Putin încă nu a confirmat dacă în 2018 doreşte să obţină al patrulea mandat la conducerea Rusiei.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni a anunţat că îşi va lansa în mod oficial campania pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, care vor avea loc în martie 2018. Bloggerul naţionalist, specializat în expunerea scandalurilor, ştie ce înseamnă să pierzi alegerile.

Într-un email trimis susţinătorilor săi, Navalni, în vârstă de 40 de ani, a declarat: “Alegerile prezidenţiale vor avea loc în ţara noastră în 2018 şi am decis să particip la ele”.

Navalni a devenit pentru prima dată cunoscut datorită blogului său, care expune corupţia din Rusia şi a vizat companii ruseşti şi, ulterior, figuri politice majore.

Oficialii puternici vizaţi de Navalni au negat acuzaţiile acestuia, dar dezvăluirile făcute pe blog au dus uneori la demisii, o mişcare rară în politica rusă.

Navalni a concurat împotriva lui Serghei Sobianin la alegerile pentru primăria Moscovei în 2013 şi i-a surprins pe mulţi când a obţinut peste 30% dintre voturi.

Activistul a strâns aproximativ 2 milioane de dolari din partea publicului pentru a-şi plăti campania, care s-a transformat într-o operaţiune amplă susţinută de tineri voluntari.

Un grup de oameni de afaceri proeminenţi au declarat că îl vor susţine pe Navalni – un moscovit cu diplomă de absolvent în drept şi finanţe.

Timp de mai mulţi ani, Navalni a participat la Marşul Rusesc – o demonstraţie anuală la care au participat de asemenea grupuri naţionalist-extremiste – şi s-a opus subvenţiilor pe care Moscova le oferă Ceceniei şi altor republici din Caucazul de Nord rusesc.

În programul său prezidenţial, el a făcut apel la noi restricţii privind imigraţia şi la introducerea de vize pentru imigranţii din fostele state sovietice din Caucazul de Sud şi Asia Centrală.

Veniturile din exploatarea petrolului şi gazului rusesc ar trebui folosite pentru “crearea unei infrastructuri moderne – spitale, şcoli şi drumuri – şi nu pentru construirea de palate luxoase pentru oficiali”, potrivit declaraţiei sale de campanie.

În plus, Navalni a promis că va împiedica Rusia să irosească bani pe conflicte în Siria şi Ucraina, unde Rusia a negat că soldaţii săi îi susţin separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Donbas.

Curtea Suprema a Rusiei a anulat condamnarea lui Navalni intr-un dosar din 2013, în care era acuzat de fraudă, însă procesul său este rejudecat acum in orasul Kirov. Dacă, totuşi, Curtea decide condamnarea, Navalni va fi împiedicat să candideze la o funcţie publică.

De când a devenit unul dintre liderii mişcări de protest anti-Putin din Rusia în 2011, Navalni a avut de înfruntat numeroase acuzaţii de corupţie, despre care susţinătorii săi au declarat că sunt motivate politic. De asemenea, el a fost închis de câteva ori pe intervale scurte de timp.

Preşedintele rus Vladimir Putin încă nu şi-a confirmat candidatura, dar se estimează că în 2018 urmăreşte să obţină al patrulea mandat. Dacă va câştiga, ar putea conduce ţara până în 2024, când va împlini 72 de ani.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze planurile lui Navalni.

Agenţia independentă pentru sondaje Levada a înregistrat în noiembrie, o rată de popularitate de 86% pentru Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe