Alaiba despre acţiunile guvernării pe timp de pandemie: Starea de urgenţă este abuzată de cei care ne guvernează, pentru a fura

După ce Guvernul Sandu a interzis magazinele duty-free de la intrarea în RM pentru că erau o sursă de contrabandă şi pierderi de miliarde de lei pentru buget, Guvernul Dodon-2 redeschide această portiţă de contrabandă sub pretextul stării de urgenţă, atenţionează Radu Marian.
Ion Chicu, premierul R. Moldova
Ion Chicu, premierul R. Moldova (parlament.md)

Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pentru a gestiona pandemia este, de fapt, abuzată de cei care ne guvernează, pentru a fura, a declarat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, în contextul în care în Parlamentul de la Chişinău joi 2 aprilie, a avut loc o aşa-zisă şedinţă urmare a asumării răspunderii de miercuri a premierului Ion Chicu şi a Guvernului Dodon.

Astfel, a punctat Alaiba, astăzi urmau să fie prezentate deputaţilor noile măsuri întreprinse „în stare de urgenţă” pentru a gestiona criza creată de virusul Wuhan. Lipsa cvorumului facilitată de democraţi şi socialişti, care recent au format Platforma Social Democrată (PSD) pentru Moldova, l-a ajutat pe Ion Chicu să scape de cel puţin o conversaţie cu deputaţii din opoziţie.

Chicu a fugit de răspundere azi, socialiştii l-au ajutat şi au facilitat această bifă, ceea ce a fost catalogat de Alaiba drept „un act fricos. S-a temut să vină pe jumătate de oră să răspundă la întrebări dacă tot ne-a chemat”.

Totodată, deputatul PAS a specificat că a venit preşedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, a salutat deputaţii prezenţi în sala de şedinţe, după care a plecat motivând lipsa cvorumului. Între timp, Chicu s-a strecurat printre deputaţi şi a mers direct în sala de conferinţe, unde a dat declaraţii în faţa presei.

Mai mult decât atât, Alaiba a numit gestul coaliţiei de guvernare drept „crimă organizată”, întrucât sub paravanul stării de criză, şi-au asumat răspunderea. În context, deputatul PAS a ţinut să explice că a fost exclusă o simplă sintagmă din lege ceea ce ar permite ca mărfurile cu accizul achitat în Moldova să fie introduse în Transnistria, după care să fie vândute în regim duty-free în Moldova fără a se achita drepturi de import în Transnistria.

„După asta mărfurile se reintroduc clandestin pe teritoriul Republicii Moldova. Contrabandă cu ţigări, alcool etc. Ei, cei care se autopoziţionează pe linia 1, ieri şi-au asumat răspunderea inclusiv pe asta. Pentru asta cineva o să stea la puşcărie. Este un abuz al stării de urgenţă. În plină pandemie ei cu asta se ocupă în regim prioritar. O să vă cânte cucul, hoţilor. V-o promit şi v-o promitem”, a punctat parlamentarul.

Potrivit lui Alaiba, nu este vorba doar despre contrabanda cu ţigări şi alcool, ci şi de „scheme cu zăcămintele naturale. Şi asta în timp ce medicii luptă să salveze vieţi. Asta e asumare de răspundere pe stare de urgenţă? Mari dubii. Probabil, cuiva foarte tare îi trebuie şi acum se profită”.

În acest context, deputatul PAS, Radu Marian, a explicat că după ce Guvernul Sandu a interzis magazinele duty-free de la intrarea în ţară pentru că erau o sursă de contrabandă şi pierderi de miliarde de lei pentru buget, Guvernul Dodon-2 redeschide această portiţă de contrabandă, într-un mod şmecher, josnic, ascunsă în proiectul de lege care se numeşte „susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă”.

„Aceştia elimină o prevedere introdusă în iunie 2019 care oferea dreptul la restituirea accizelor DOAR magazinelor duty-free amplasate în zona PLECĂRII de pe teritoriul Republici Moldova. Astfel, magazinele duty-free de la „graniţa” cu regiunea transnistreană, prin care se introduc zeci de camioane cu ţigări de contrabandă, jubilează!

Nici măcar acum, când ne aflăm într-o criză fără precedent, acest guvern nu se poate abţine de a lua decizii care dăunează grav interesului public, bugetului de stat şi favorizează diferite grupări de crimă organizată! Aşteptăm clarificările Guvernului, între timp, vom informa partenerii internaţionali şi donatorii despre prostiile pe care le fac ei! Asta nu se uită”, a conchis Radu Marian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe