Africa de Sud: Partidul lui Mandela se prezintă la alegeri măcinat de corupţie

Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud.
Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Africa de Sud organizează miercuri, 7 mai, alegeri generale, la care se estimează că partidul de guvernământ al preşedintelui Jacob Zuma, succesorul lui Mandela în Africa de Sud, va pierde doar 2 procente şi va ajunge de la 65,8% obţinute la ultimul scrutin din 2009, la 63,9%. Totuşi, mulţi consideră că de la venirea sa la putere, în urmă cu 20 de ani, partidul înfiinţat de Mandela - Congresul Naţional African (CNA) - a murit odată cu liderul său, la 5 decembrie, notează miercuri ziarul ABC.

De la votul istoric din 27 aprilie 1994, Africa de Sud a cunoscut una dintre perioadele cele mai prospere din istoria sa: economia a crescut cu 33%, iar clasa de mijloc s-a dublat graţie includerii a 4 milioane de cetăţeni negri. Cu toate acestea, 45,5% din populaţie trăieşte încă în sărăcie şi circa 25% din sud-africani sunt şomeri, proporţie ce ajunge la 36% dacă sunt adăugaţi şi cei care au renunţat să-şi mai caute un loc de muncă.

Din acest motiv, mulţi sud-africani se simt excluşi de la progresul economic şi sunt de părere că elita politică a partidului nu apără bunăstarea naţiunii, ci doar binele lor personal. 'Mă bucur că Mandela a murit şi că nu mai vede ceea ce fac azi ţării actualii lideri', a declarat arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, prieten al fostului preşedinte sud-african şi una dintre vocile cele mai critice din interiorul acestei mişcări pentru eliberare.

Un grup de veterani ai formaţiunii, în frunte cu fostul ministru al informaţiilor Ronnie Kasrils, au lansat la începerea campaniei electorale apelul ‘Sidikiwe, Vukani' (Ne-am săturat), în care îi cheamă pe cetăţeni să voteze 'nu' împotriva CNA, utilizând votul nul, votul în alb sau votul pentru oricare altă formaţiune politică.

Dali Mpofu, candidatul pentru provincie al Economic Freedom Fighters (EFF) - partidul liderului radical Julius Malema - a ieşit din CNA în 2013, după 33 de ani de militantism. 'Nu eu am părăsit CNA, ci CNA m-a părăsit pe mine', a declarat veteranul lider antiapartheid. 'Nu mai este partidul pe care îl ştiam, şi-a schimbat valorile şi politicile', a subliniat el.

Activista Mamphela Ramphele, una dintre fondatoarele Mişcării Negre de Conştiinţă, şi-a înfiinţat propriul partid, Agang, pentru a candida la alegeri împotriva lui Zuma. 'CNA a devenit o formaţiune care nu mai dă socoteală nimănui, unde corupţia se bucură de totală impunitate', a declarat Mamphela Ramphele pentru ziarul spaniol ABC.

Jay Naidoo, fost ministru în guvernul lui Nelson Mandela şi fondatorul celei mai mari organizaţii sindicale a ţării, COSATU, este una dintre vocile cele mai critice. Militant antiapartheid de când familia lui a fost evacuată din casă de regimul rasist, el deplânge corupţia şi lipsa de ambiţie a actualei conduceri a CNA. 'Generaţia noastră, alături de Mandela, am luptat pentru dreptul la educaţie, la bunăstare. Dacă CNA nu o va face, alţii o vor face în locul său', a declarat el. Întrebat dacă o să voteze miercuri, a spus că o va face cu siguranţă. 'Toată viaţa am luptat pentru acest drept. Cu cine o să votez? Sincer să spun nu ştiu', a deplâns el.

Preşedintele Republicii, Jacob Zuma, a făcut reparaţii din banii publici la reşedinţa sa privată din Nkandla, în valoare de 16 milioane de euro. Dar se pare că aşa-numitul scandal ‘Nkandlagate' nu pune în pericol supremaţia CNA la alegerile de miercuri. Sondajele prognozează că poligamul şi controversatul Jacob Zuma va rămâne la preşedinţia Africii de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe