Afganistanul şi SUA ajung la o înţelegere cu privire la raidurile controversate de noapte

Soldat american din ISAF lângă Turkham Nangarhar, la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.
Soldat american din ISAF lângă Turkham Nangarhar, la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. (TAUSEEF MUSTAFA / AFP / Getty Images)

Afganistanul şi Statele Unite ale Americii au ajuns duminică la un acord pentru stoparea raidurilor de noapte în casele afgane, oferind Kabulului drept de veto asupra operaţiunilor dispreţuite de cei mai mulţi localnici, deschizând calea pentru un pact mai larg ce asigură o prezenţă americană, potrivit Reuters.

Raidurile de noapte împotriva unor suspecţi au contribuit la creşterea sentimentului anti-occidental înainte de finalizarea unei retrageri majore a trupelor occidentale până în 2014, dar sunt susţinute de comandanţii NATO ca o tactică cheie anti-insurgentă.

Comportamentul lor a fost unul dintre cele mai mari obstacole din cadrul negocierilor privind un pact strategic mai larg care va determina viitorul rol al SUA în ţară, inclusiv al consilierilor şi soldaţilor din Forţele Speciale, pentru a ajuta la protejarea stabilităţii pentru cel puţin un deceniu.

Acordul, care a fost negociat luni de zile, a fost semnat de ministrul apărării, generalul afgan Abdul Rahim Wardak, şi de comandantul principal al NATO în ţară, generalul de marină John Allen.

În temeiul acordului, autorităţile afgane vor controla persoane reţinute în raidurile de noapte şi vor decide dacă să permită anchetatorilor americani accesul la deţinuţi.

Un judecător afgan va trebui să acorde un mandat de aprobare a operaţiunilor, deşi documentul susţine că autorităţile afgane vor trebui să înfiinţeze procese judiciare "capabile să emită autorizaţii judiciare în timp util şi operaţionale".

Analiştii au avertizat că limitarea raidurilor de noapte pentru forţele NATO cu reacţie rapidă ar putea afecta operaţiunile şi ar putea reduce impactul uneia dintre cele mai eficiente tactici anti-insurgente, o perspectivă care va îngrijora în special comandanţii NATO.

Trupele americane vor continua să ia parte la operaţiuni, dar o nouă forţă de elită a comando-ului afgan de operaţii speciale va conduce raidurile împreună cu forţele americane, care vor oferi consiliere şi sprijin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe