Administraţia Obama întârzie aplicarea de noi sancţiuni economice Iranului

Preşedintele american Barack Obama, 24 iulie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 24 iulie 2013 (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden, precum şi alţi înalţi responsabili ai administraţiei, au iniţiat o campanie de a convinge Senatul să mai aştepte înainte de a vota noi sancţiuni economice împotriva Iranului, scrie Mediafax.

"Nimeni nu spune să amânăm pe termen nedeterminat noile sancţiuni şi s-ar putea să vină o zi în care sancţiuni suplimentare să fie necesare", a declarat joi biroul lui Joe Biden în cadrul unei declaraţii.

"În acelaşi timp, este important ca Congresul să îşi păstreze capacitatea sa de a legifera pentru atunci când va fi cel mai eficient, ca să dea negocierilor actuale P5+1 o şansă să avanseze cu adevărat, în scopul comun de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară", reiese din declaraţia citată.

Joe Biden, alături de secretarul de stat John Kerry şi secretarul Trezoreriei Jacob Lew au avut joi o întrevedere cu democraţii, care controlează ordinea de zi a Senatului.

Camera Reprezentanţilor a adoptat în luna iulie un proiect de lege care prevede sancţiuni foarte stricte pentru Iran. Potrivit acestuia, vor fi scoase din comerţul internaţional noi sectoare ale economiei iraniene, printre care industria automobilelor. La rândul său, Senatul va trebui să-şi elaboreze legislaţia înainte ca orice nouă sancţiune să fie valabilă, dar procesul a fost oprit în toamnă, fără să fie anunţat vreun calendar.

"După 10 ani de confruntare amară, sancţiuni şi toată această retorică aprinsă, este logic să ne arătăm rezonabili privind modul în care le răspundem iranienilor", a susţinut Richard Durbin, numărul doi al democraţilor în Senat, adăugând că iranienii "trebuie să arate cât timp vor ca Congresul să facă o pauză înainte de a lansa noi sancţiuni".

Negocierile între Iran şi grupul statelor P5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) se vor relua la Geneva în data de 7 şi 8 noiembrie. Iranul încearcă din răsputeri să ridice sancţiunile care îi afectează în mod îngrijorător economia.

Teheranul s-a arătat gata să coopereze cu Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) privind programul său nuclear care a stârnit numeroase controverse, indiferent de discuţiile cu ţările din grupului 5+1, a declarat vineri Yukiya Amano, directorul general al AIEA, potrivit AFP.

La puţin timp după o întrevedere la sediul AIEA cu reprezentanţii Iranului, Yukiya Amano a precizat că aceştia nu au legat cooperarea Iranului de negocierile care se desfăşoară cu P5+1.

Amano a numit întrevederea „productivă” şi a explicat că "există substanţă în noua propunere a Iranului". Instituţia care o conduce va avea o nouă reuniune cu reprezentanţii iranieni la 11 noiembrie la Teheran. Detalii despre stadiul negocierilor nu au fost precizate, motivul invocat fiind faptul că negocierile sunt încă în curs de desfăşurare.

Mai multe state suspectează Iranul că vrea să obţină arma nucleară sub acoperirea unui program civil, fapt dezminţit vehement de Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe