Cine e cardinalul care ar fi putut fi Papă, dar riscă acum să ajungă la închisoare. E acuzat că a deturnat peste 100.000 USD

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu
Cardinalul Giovanni Angelo Becciu (Youtube - screenshot)

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu a parcurs pe jos, în 2020, distanţa scurtă de la apartamentul său din Vatican City până la reşedinţa Papei Francisc, aşteptându-se să se discute despre activitatea sa de supraveghere a canonizării sfinţilor, relatează Wall Street Journal.

La acea vreme, Becciu era o vedetă, fiind menţionat chiar ca un potenţial viitor papă. Însă după douăzeci de minute, el a ieşit de la întâlnirea cu Papa având un statut total diferit - acela de infractor acuzat. Magistraţii Vaticanului au susţinut că Becciu a deturnat peste 100.000 de dolari prin intermediul unui grup non-profit condus de fratele său. Francisc i-a spus lui Becciu să demisioneze din postul de la Vatican.

Din vara anului 2021, Becciu, în vârstă de 75 de ani, a fost judecat pentru deturnare de fonduri, abuz de funcţie şi folosirea de martori falşi. El este primul cardinal judecat de tribunalul penal din Vatican, iar procurorii cer o pedeapsă de peste şapte ani de închisoare. Becciu a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

Alte nouă persoane, inclusiv foşti oficiali ai Vaticanului şi persoane din exterior, sunt acuzate în procesul care se concentrează pe pierderile rezultate în urma unei investiţii imobiliare eşuate la Londra. Acuzaţiile se referă, de asemenea, la presupusul furt al banilor destinaţi eliberării unei călugăriţe răpite, care ar fi fost cheltuiţi în schimb pe vacanţe în staţiuni turistice şi bunuri de lux de la Prada şi Louis Vuitton. Verdictele sunt aşteptate săptămâna aceasta în acest caz, care a dat naştere la acuzaţii de vendetă din partea Vaticanului, dar şi referitoare la o conversaţie înregistrată în secret de Becciu cu Papa.

Francisc a fost ales cu mandatul de a reforma managementul Vaticanului şi de a îmbunătăţi finanţele sale adesea păguboase, după ani de scandaluri. Însă progresul în modernizarea guvernării sale a fost inegal. Vaticanul nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Cazul evidenţiază tensiunea care apare atunci când se încearcă construirea unei administraţii de stat moderne sub conducerea unui monarh absolut. Luptele politice interne pot face sau distruge cariere la sediul global al Bisericii Catolice, care numără peste un miliard de catolici botezaţi în întreaga lume.

Francisc a schimbat legile Vaticanului de mai multe ori în timpul anchetei, în moduri despre care avocaţii acuzaţilor au spus că au favorizat acuzarea şi au încălcat dreptul la un proces echitabil, inclusiv o autoritate mai largă de a asculta suspecţii.

Becciu, acuzatul de cel mai înalt rang, s-a bucurat de o ascensiune stelară sub trei papi. Născut în 1948 pe insula Sardinia, el a crescut în oraşul Pattada. Ca tânăr preot, a intrat la Academia Pontificală Ecleziastică din Roma, un loc de pregătire pentru reţeaua globală de diplomaţi a Vaticanului.

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Becciu nunţiu, sau ambasador, în Angola, şi l-a făcut arhiepiscop. Papa Benedict al XVI-lea l-a ales ca nunţiu în Cuba, înainte de a-l aduce pe Becciu înapoi la Roma în 2011 pentru a ocupa funcţia de adjunct pentru Afaceri Generale, de fapt şeful de cabinet al papei.

"Adjunctul este, ca să spunem aşa, cel care nu are timp pentru el însuşi, ci trebuie să i-l acorde mai întâi Sfântului Părinte şi, prin urmare, să fie dispus să răspundă la oricare dintre apelurile sale şi să favorizeze oricare dintre iniţiativele sale", a declarat Becciu în 2018.

Când se afla la Secretariatul de Stat, cel mai înalt organism administrativ al Vaticanului, Becciu era politicos, dar rezervat, nefiind predispus la discuţii mărunte, potrivit persoanelor care au lucrat cu el. În 2018, Francisc l-a ridicat pe Becciu la rangul de cardinal şi l-a numit şef al biroului Vaticanului care supraveghează canonizarea sfinţilor.

"Până joi, la ora 18:02, m-am simţit ca un prieten al papei, un executant fidel al voinţei sale. Apoi, Papa a spus că nu mai are încredere în mine", a declarat Becciu a doua zi după ce i s-a cerut să demisioneze.

Această relatare a cazului se bazează pe documente judiciare, mărturii şi interviuri cu persoane familiare cu evenimentele.

Originea tuturor relelor

Papa Benedict a şocat Biserica prin demisia sa în 2013, o domnie marcată în ultimul an de scurgeri de documente care au dezvăluit incompetenţa şi corupţia de la Vatican, în special în ceea ce priveşte finanţele.

Colegiul cardinalilor, în căutarea unui succesor care să efectueze ample revizuiri, l-a ales pe cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, primul papă din afara Europei din secolul al VIII-lea. La acea vreme, activele financiare ale Sfântului Scaun erau răspândite între mai multe instituţii, fără un management central sau chiar standarde contabile comune.

Secretariatul de Stat a gestionat active financiare în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, inclusiv investiţia care i-a implicat ulterior în scandal pe Becciu şi pe alţi oficiali ai Vaticanului.

Vaticanul a investit 200 de milioane de dolari într-un fond administrat de Raffaele Mincione, un finanţist italian stabilit la Londra, potrivit actului de acuzare. Cel mai mare activ al fondului a fost o participaţie de 45% într-o clădire comercială din cartierul luxos Chelsea din Londra. Mincione a controlat celelalte 55%.

În acea perioadă, Francisc l-a numit şef de finanţe pe cardinalul australian George Pell şi i-a dat puteri extinse. Pell a dezvăluit noi orientări financiare pentru Vatican. Dar a intrat în conflict cu secretariatul, care s-a opus planurilor lui privind un audit financiar efectuat de o firmă de contabilitate externă.

Pell l-a considerat pe Becciu principalul său adversar în cadrul secretariatului. Şi alţi oficiali ai Vaticanului au făcut lobby pe lângă papă împotriva schimbărilor iniţiate de Pell. Papa a redus puterile lui Pell, iar auditul extern a fost anulat, un semn al rapidităţii cu care cardinalii pot cădea din graţiile lui Francisc. Ulterior, Pell s-a întors în Australia pentru şi s-a confruntat cu acuzaţii de abuz sexual asupra copiilor. El a fost achitat în apel şi a murit anul acesta.

Oficialii din cadrul secretariatului au considerat din ce în ce mai mult înţelegerea cu Mincione ca fiind prea riscantă şi complexă. Sub succesorul lui Becciu, potrivit actului de acuzare, biroul a schimbat, prin intermediari, participaţia sa în fondul de investiţii al lui Mincione, plus 40 de milioane de lire sterline, echivalentul a peste 50 de milioane de dolari la acea vreme, pentru proprietatea deplină a clădirii din Chelsea.

Clădirea avea o ipotecă de 128 de milioane de lire sterline. Pentru a o refinanţa la o rată mai mică, secretariatul a solicitat un împrumut de la Banca Vaticanului. Oficialii băncii au fost deranjaţi de ceea ce ei considerau a fi o lipsă de documentaţie privind investiţia, iar consiliul băncii şi-a exprimat îngrijorarea în faţa papei.

Acest lucru a declanşat o anchetă şi un raid al poliţiei Vaticanului la secretariat. Procurorii Vaticanului au acuzat cinci oficiali ai Vaticanului, inclusiv pe Becciu, şi cinci persoane din exterior de diverse infracţiuni, inclusiv fraudă, deturnare de fonduri, abuz de funcţie, spălare de bani şi extorcare de fonduri.

Vaticanul a vândut clădirea Chelsea pentru aproximativ 225 de milioane de dolari anul trecut, după ce a investit peste 400 de milioane de dolari în această investiţie.

Mincione, finanţatorul, a fost acuzat de fraudă, spălare de bani şi deturnare de fonduri. El a negat orice abatere. Într-un interviu acordat luna trecută, el a pus pierderea pe seama unei scăderi neaşteptate a valorii proprietăţilor din Londra după Brexit. El a sugerat că Vaticanul ar fi obţinut un profit dacă ar fi păstrat proprietatea şi ar fi efectuat o conversie planificată în apartamente.

De atunci, secretariatul a fost deposedat de activele sale financiare, care sunt acum gestionate de Banca Vaticanului.

Înregistrarea secretă

Becciu şi-a păstrat titlul, dar şi-a pierdut cel mai important drept de cardinal, participarea la un conclav pentru alegerea viitorului papă - precum şi dreptul de a fi ales el însuşi.

Înainte de Paştele din 2021, în timp ce Becciu şi alţii aşteptau ca procurorii să emită acuzaţii în acest caz, Francisc a apărut la apartamentul lui Becciu pentru a celebra slujba cu acesta. Mulţi de la Vatican au citit gestul ca fiind conciliator. A existat şi o altă interpretare. Sfânta Liturghie a avut loc în seara de Joia Sfântă, când Francisc obişnuieşte să viziteze deţinuţii.

Cu o săptămână înainte de începerea procesului, în luna iulie a aceluiaşi an, Becciu i-a scris papei, cerându-i să recunoască în scris că a autorizat şi chiar a încurajat demersurile sale cu privire la proprietatea Chelsea.

Francisc i-a răspuns în scris şi a refuzat, spunând că a găsit cererea lui Becciu surprinzătoare. Achiziţia imobiliară londoneză l-a nedumerit întotdeauna, a spus el.

Becciu l-a sunat pe Francisc cu trei zile înainte de proces şi a înregistrat în secret discuţia lor. El a încercat să-l facă pe papă să spună că a autorizat banii pentru operaţiunea de eliberare a călugăriţei.

"Nu vă pot chema la tribunal ca martor. Nu aş îndrăzni niciodată. Dar trebuie să existe o declaraţie din partea dumneavoastră", i-a spus Becciu Papei în timpul înregistrării de şase minute, care a fost dezvăluită şi publicată anul trecut.

Francisc i-a răspuns că nu-şi aminteşte detaliile. El i-a cerut lui Becciu să pună în scris ceea ce dorea să fie confirmat. Becciu şi-a exprimat îngrijorarea că Francisc a fost sfătuit de cineva care îi era defavorabil. Papa l-a liniştit. "Nu, înţeleg", a spus el.

În aceeaşi zi, Becciu i-a trimis papei două declaraţii pe care să le semneze, indicând că Papa l-a autorizat să încerce să vândă proprietatea din Chelsea şi să cheltuiască bani pentru eliberarea călugăriţei.

Papa a refuzat din nou.

"În mod evident şi surprinzător, m-aţi înţeles greşit", i-a răspuns acesta.

Francisc a fost mai încurajator într-un interviu acordat unui post de radio catolic spaniol mai târziu în acea vară.

"Îmi doresc din toată inima ca el să fie nevinovat", a afirmat el.

Apropierea

Procurorii l-au acuzat pe Becciu de neglijenţă în legătură cu deciziile de investiţii de la Londra.

"Nu există niciun comportament atribuit cardinalului în care să poată fi recunoscut un câştig economic personal", au declarat avocaţii lui Becciu, referindu-se la toate faţetele cazului.

Procurorii l-au acuzat şi în alte afaceri. Aceştia au declarat că Becciu a trimis aproximativ 135.000 de dolari din fondurile Vaticanului către dieceza sa de origine din Sardinia şi au susţinut că de o parte din bani a beneficiat familia sa. Becciu a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a declarat că banii au fost destinaţi unor organizaţii de caritate care îi ajutau pe bătrâni şi şomeri.

Procurorii l-au acuzat pe Becciu şi în legătură cu relaţia sa cu Cecilia Marogna. Aceasta l-a cunoscut pe Becciu în 2016 şi şi-a oferit serviciile secretariatului ca expert în probleme de informaţii.

Secretariatul i-a trimis lui Marogna 575.000 de euro pentru a ajuta la eliberarea unei călugăriţe columbiene răpite de militanţii islamişti din Mali. Succesorul lui Becciu la secretariat a mărturisit că Francisc a autorizat plata. Becciu a declarat într-o depoziţie că Papa i-a dat permisiunea să cheltuiască până la 1 milion de euro pentru eliberarea călugăriţei.

Procurorii au acuzat-o pe Marogna de deturnare de fonduri, susţinând că a cheltuit o mare parte din bani pe bunuri de lux de marcă şi vacanţe costisitoare în Spania şi Italia. Un avocat al lui Marogna a negat că aceasta a cheltuit în mod necorespunzător fondurile Vaticanului. Marogna a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

Marogna a vizitat de mai multe ori reşedinţa lui Becciu de la Vatican, postând fotografii făcute în interior cu legende precum "mă simt ca acasă" şi "paradisul meu". Presa italiană a difuzat articole despre cardinal şi Marogna.

Avocaţii lui Becciu au obiectat atunci când acuzarea a sugerat o relaţie sexuală între Marogna şi Becciu, lucru pe care ambii l-au negat.

Becciu a declarat că Marogna a petrecut o noapte în apartamentul său, situat în clădirea care găzduieşte biroul călugăriţelor de la Vaticani, cunoscut cândva sub numele de Inchiziţie.

"A rămas să vorbească până târziu", a spus el, şi l-a pus la curent cu privire la călugăriţa captivă.

Marogna a dormit în apartamentul călugăriţelor care îi îngrijeau casa, a spus el, şi s-au întâlnit la micul dejun.

În timpul mărturiei sale, Becciu a citat o frază latină din romanul clasic italian "Logodnicii", în care un călugăr întâmpină două femei într-o mânăstire şi spune omnia munda mundis - pentru cei puri, toate lucrurile sunt pure.

Doi oficiali ai poliţiei Vaticanului au declarat că, la sfârşitul anului 2020, i-au spus lui Becciu că aveau dovezi că Marogna a cheltuit greşit o parte din banii care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru eliberarea călugăriţei.

Becciu s-a înclinat ţinându-şi capul între mâini, a mărturisit comandantul jandarmilor de la Vatican. El şi-a amintit că Becciu a spus: "Dacă această chestiune va ieşi la iveală, îmi va cauza daune grave mie şi familiei mele".

Becciu le-a cerut să păstreze secretul şi a spus că va rambursa el însuşi fondurile, a mărturisit celălalt oficial de poliţie.

Becciu a declarat în instanţă că a încercat să păstreze secretul pentru că efortul de a o elibera pe călugăriţă "a fost o operaţiune de care ştiam doar eu şi Sfântul Părinte". Cardinalul a declarat într-o depoziţie că el şi Papa au dorit să păstreze secretul operaţiunii pentru a evita încurajarea altor răpiri.

Sora Gloria Cecilia Narváez a fost eliberată în Mali, la 9 octombrie 2021, după ce a fost ţinută captivă timp de aproape cinci ani. Ea s-a întâlnit cu Francisc la Vatican în ziua următoare.

"Fără îndoială, a fost una dintre cele mai importante experienţe din punct de vedere spiritual din viaţa mea. Privind în urmă, chiar dacă sună paradoxal, a fost poate una dintre cele mai mari binecuvântări pe care mi le-a dat Dumnezeu", a declarat ea anul acesta, într-un interviu despre detenţia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe